Китайските лекари виждат, че коронавирусът се проявява по различен начин сред пациентите в новата група от случаи в североизточния регион в сравнение с първоначалната епидемия в Ухан, предполагайки, че патогенът може да се променя по неизвестни начини и да усложнява усилията за неговото отстраняване, съобщават "Блумбърг" и "Джапан таймс".

Пациентите, открити в северните провинции Дзилин и Хейлундзян, изглежда носят вируса за по-дълъг период от време и отнема повече време за тестване на отрицателните, коментира Цю Хайбо, един от най-високопоставените лекари в Китай.

Пациентите на североизток също изглежда им отнема повече от една до две седмици, от наблюдаваните в Ухан, за да развият симптоми след инфекция, а това забавено начало затруднява властите да прихващат случаи, преди те да се разпространят.

"По-дългият период, през който инфектираните пациенти не показват никакви симптоми, създава струпвания на семейни инфекции", коментира Цю, който по-рано бе изпратен в Ухан, за да помогне при първоначалната епидемия. Съобщава се за 46 случая през последните две седмици, разпространени в три града - Шулан, град Дзилин и Шенян - в две провинции, което предизвика подновяване на мерките за блокада в регион със 100 милиона души.

Учените все още не разбират напълно дали вирусът се променя значително и разликите, които виждат китайските лекари, могат да се дължат на факта, че те могат да наблюдават пациентите по-задълбочено и от по-ранен етап, отколкото в Ухан. Когато огнището за пръв път избухна в централния китайски град, местната здравна система бе толкова затрупана, че се лекуваха само най-сериозните случаи. Североизточният клъстер също е далеч по-малък от епидемията в Хубей.

Все пак констатациите показват, че оставащата несигурност за това как се проявява вирусът ще попречи на усилията на правителствата да ограничат разпространението му и да отворят отново своите икономики. Китай има един от най-обширните режими за откриване и тестване на вируса в световен мащаб и все още се бори да задържи новия клъстер.

Изследователи по целия свят се опитват да установят дали вирусът мутира по значим начин, за да стане по-заразен, тъй като преминава бързо човешката популация.

"На теория някои промени в генетичната структура могат да доведат до промени в структурата на вируса или до това как се държи вирусът", коментира Кийджи Фукуда, директор и клиничен професор в Училището за обществено здраве на университета в Хонконг. "Въпреки това много мутации не водят до никакви забележими промени."

Вероятно наблюденията в Китай нямат проста корелация с мутация и са необходими "много ясни доказателства", преди да се заключи, че вирусът мутира, каза той.

Цю коментира, че лекарите също са забелязали, че пациентите в североизточния клъстер изглежда имат увреждания най-вече в белите дробове, докато пациентите в Ухан са претърпели мултиорганно увреждане на сърцето, бъбреците и червата.

Длъжностните лица сега смятат, че новият клъстер произтича от контакт със заразени пристигащи от Русия, която е с едно от най-лошите огнища в Европа. Генетичната проверка показа съвпадение между случаите на североизток и тези, свързани с Русия, допълва Цю. Сред североизточния клъстер само 10% са се оказали критични, а 26 са хоспитализирани.

Китай действа агресивно, за да спре разпространението на новия клъстер преди годишната политическа среща в Пекин, която трябва да започне тази седмица. Тъй като хиляди делегати пристигат в столицата, за да подкрепят програмата на правителството, централното ръководство на Китай е решено да проектира стабилност и контрол.

Североизточните провинции наредиха мерки за блокада, спиране на влакови услуги, закриване на училища и запечатване на жилищни комплекси, стряскайки жителите, които смятаха, че най-лошото е приключило.

"Хората не трябва да приемат, че пикът е преминал или да свалят гарда си", обяснява по държавната телевизия Ву Анхуа, старши лекар по инфекциозни болести. "Напълно възможно е епидемията да продължи дълго време."

25 млн. души в Китай под блокада след 34 случая на коронавирус в провинция до Русия

25 млн. души в Китай под блокада след 34 случая на коронавирус в провинция до Русия

Китай възстанови мерките за блокиране на североизточните провинции