Германският външен министър Хайко Маас изрази загриженост относно състава на временното правителство, сформирано от талибаните в Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Обявеният вчера списък на членовете на новия кабинет е изцяло съставен от лидери на ислямисткото движение и ветерани от войната, завършила с победа на талибаните миналия месец след две десетилетия борби.

Световните сили предупредиха талибаните, че трябва да съставят правителство, което да изпълни обещанията им за по-примирителен подход, отстояващ човешките права, за да бъдат постигнати мир и развитие.

Обявяването на преходно правителство без участието на други групи и вчерашното насилие срещу демонстранти и журналисти в Кабул не са сигнали, които дават повод за оптимизъм, заяви Маас.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар

Той обаче увери, че е готов да продължи да води разговори с талибаните в опит да гарантира, че повече хора ще могат да напуснат страната.

По думи на Маас Афганистан е изправен пред тройна криза. Недостигът на храна поради суша е засегнал много части на страната, а международната финансова помощ е прекратена.

Ако ново правителство не е в състояние да поддържа държавните дела, съществува заплаха от икономически срив след политическия - с още по-драстични хуманитарни последици, предупреди германският външен министър.

Китай ще поддържа комуникация с новото правителство на Афганистан

Китай ще поддържа комуникация с новото правителство на Афганистан

Китай по-рано призова за създаване на "отворено и приобщаващо" правителство

От своя страна вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че Европейският съюз е готов да продължи да предлага хуманитарна помощ на Афганистан, но ще следи отблизо новото талибанско правителство.

Той подчерта, че по-дългосрочните безвъзмездни средства ще зависят от това дали талибаните зачитат основните свободи.