Новият федерален канцлер на Австрия Карл Нехамер и членовете на неговото правителство положиха клетва пред президента Александър Ван дер Белен на церемония в двореца Хофбург днес, предаде Ройтерс.

Нехамер сменя на поста Александър Шаленберг, който пък ще оглави министерството на външните работи. Преди Нехамер беше вътрешен министър и като такъв бе изпълнител на твърдата линия на бившия канцлер Себастиан Курц по отношение на имиграцията.

35-годишната звезда на консерваторите Курц смая голяма част от страната, като обяви в четвъртък, че напуска политиката, защото загубил интерес към нея след раждането на сина си миналия месец. Роля обаче вероятно е изиграл и скандалът, заради който той се оттегли от поста си - твърденията за манипулирани социологически проучвания и корупция.

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц напуска политиката

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц напуска политиката

След като срещу него започна разследване за корупция

В петък Карл Нехамер посочи, че планира да запази програмата за законност и ред, която беше в основата на политиката на Курц. По думите му основният му приоритет ще бъде справяне с пандемията, тъй като на Австрия ѝ предстои да излезе от национален локдаун следващата седмица.

Министър на вътрешните работи на Австрия в новия кабинет става Герхард Карнер, министър на финансите ще бъде Магнус Брунер. Министерството на образованието, науката и изследванията ще бъде поето от Мартин Полашек.