Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц, който дълго време беше приветстван като политически вундеркинд до подаването на оставка, след като срещу него започна разследване за корупция, обяви, че напуска политиката, предаде "Франс прес".

Консерваторът, който стана най-младият демократично избран глава на правителство в света на 31 години през 2017 г., даде специална пресконференция, като той подаде оставка и като ръководител на своята партия и като депутат.

Свалиха имунитета на бившия австрийски канцлер Себастиан Курц

Свалиха имунитета на бившия австрийски канцлер Себастиан Курц

Той ще бъде разследван за корупция

"За мен започва нова глава в живота ми, която мога да отворя днес", отбеляза вече 35-годишният консерватор и добави, че искал да прекарва време със семейството си, особено с новородения си син.

"Преди всичко очаквам с нетърпение да прекарвам време със семейството си и детето си, преди да се посветя на нови професионални предизвикателства през новата година", коментира той.

"Днешното решение не беше лесно за мен", изтъкна той и добави, че необходимостта да се бори с неотдавнашните обвинения в корупция е имала тежка цена и е намалила "страстта" му към политиката.

Курц хвърли оставка

Курц хвърли оставка

След корупционния скандал и призивите да се оттегли

Той отхвърля всякакви обвинения за неправомерни действия и отново повтори, че се надява да получи шанс да докаже невинността си в съда.

"Аз лично с нетърпение очаквам деня в съда, където мога да докажа, че обвиненията са неверни", настоя бившият австрийски канцлер и допълни: "Аз не съм нито светец, нито престъпник, аз съм човек със силни и слаби страни."

В драматичен обрат на събитията Курц се оттегли като канцлер през октомври, малко след като беше замесен в мащабно разследване за корупция.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц разследван за корупция

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц разследван за корупция

Разследващи претърсиха канцлерството и централата на управляващата Народна партия

Той остана начело на своята консервативна Народна партия и стана депутат, след като подаде оставка като канцлер.

Но по-рано днес австрийският таблоид "Кронен цайтунг" цитира източници, близки до Курц, според които скорошното раждане на сина му го е накарало да иска да се оттегли от политиката. Впоследствие австрийската информационна агенция АПА потвърди информацията.

През уикенда Курц обяви във "Фейсбук" раждането на сина си Константин, отбелязвайки, че семейството "се наслаждава на нашето време".

Оставката на Курц - допълнителен удар върху дясноцентристите в Европа

Оставката на Курц - допълнителен удар върху дясноцентристите в Европа

Оставката на австрийския канцлер последва катастрофата на германската ХДС

Корупционният скандал избухна през октомври, когато прокуратурата нареди обиски в  канцлерството и финансовото министерство, докато разследваха твърденията, че приближеният кръг на Курц е използвал публични пари, за да плаща за социологически допитвания, манипулирани, за да повишават имиджа му.

Прокуратурата също така подозира, че в замяна на социологическите проучвания и раболепното отразяване на Курц, таблоидът Oesterreich е получавал доходоносни публични реклами.

Прокурорите казват, че Курц и още деветима души, както и три организации са разследвани по аферата.

Коалицията на Курц с крайната десница се разпадна през 2019 г., когато съюзникът му беше погълнат от корупционен скандал, довел до предсрочни избори.

Те върнаха Курц като канцлер, този път оглавявайки правителство със Зелените.

Австрийски партии готвят вот на недоверие на Курц

Австрийски партии готвят вот на недоверие на Курц

След корупционния скандал, Зелените настояха за оставка