Австрийското правителство е под нарастващ натиск, след като днес разследващи претърсиха кабинета на канцлера и централата на управляващата в Австрия консервативна Народна партия, предаде ДПА.

Говорителят на партията потвърди спецакцията. Работните места на говорителя и пресаташето на канцлера Себастиан Курц са били сред целите на обиска, наред с други.

Прокуратурата за борба с корупцията и икономическите престъпления първоначално не предостави никаква информация, но заяви, че по-късно ще има изявление за медиите.

Оправданието на разследващите за обиските в размер на 104 страници беше публикувано от разследващия онлайн портал Zackzack, разкривайки подозрения, че Курц е замесен в сделка с австрийска медийна компания.

В Австрия прокуратурата погна канцлера Курц за лъжи, свързани с корупция

В Австрия прокуратурата погна канцлера Курц за лъжи, свързани с корупция

Според прокуратурата, цитирана от Zackzack, от април 2016 г. нататък, като тогавашен външен министър, Курц е участвал в повлияване върху редакционното съдържание с реклами, финансирани от парите на данъкоплатците.

Смята се, че централна роля са изиграли социологически проучвания, чието време, въпроси и оценка са били повлияни от екипа на Курц.

Развитието може да отбележи началото на правителствена криза. Съюзът между Народната партия и Зелените многократно е бил обременяван, отчасти от обвинения, подхвърляни от Народната партия срещу съдебната власт.

Вицеканцлерът и лидер на Зелената партия Вернер Коглер настоя днес, че "атаките срещу съдебната система като цяло трябва да бъдат отхвърлени".

В Австрия обискираха къщата на финансовия министър в разследване за корупция

В Австрия обискираха къщата на финансовия министър в разследване за корупция

Управляващата Народна партия получавала подкупи от хазартна компания

Главният редактор на списание Falter, Флориан Кленк, написа в "Туитър": "След първото бързо прочитане на тази заповед за обиск и съдържащите се в нея разговори може с увереност да се каже: коалицията между Народната партия и Зелените не може да продължи повече. Играта свърши."

В изявление Габриела Шварц, заместник генерален секретар на Народната партия, говори за фалшиви обвинения.

"Това винаги се случва с една и съща цел и метод: да се нанесат сериозни щети на Народната партия и на Себастиан Курц", изтъкна тя. Разследващите очевидно били заинтересовани от "театралности".

"Ние ще се противопоставим на това с всички сили както на политическо, така и на правно равнище", увери председателят на парламентарната група на Народната партия Аугуст Вьогингер.

Опозицията вижда разследванията като потвърждение за подозрението за корупция в обкръжението на Курц.

Крайнодесен бивш вицеканцлер на Австрия осъден условно за подкуп

Крайнодесен бивш вицеканцлер на Австрия осъден условно за подкуп

Щрахе можеше да бъде осъден на до пет години затвор

"Нещата стават все по-тежки за Курц и семейството (на Народната партия)", коментира Социалдемократическата партия на Австрия, като допълни: "...Къщата от карти рухва", настоя федералният мениджър на социалдемократите Кристиан Дойч.

Според крайнодясната Партия на свободата, която е бивш коалиционен партньор с Народната партия, докато не ги раздели скандал през 2019 г., "ръководството на Народната партия през последните години все повече се превръща в престъпна организация".

Народната партия преди всичко е притеснена за властта, критикува генералният секретар на либералната партия Neos Дъглас Хойос. Той призова партията на канцлера да изясни случая, вместо да наврежда на репутацията на съдебната власт.

Вчера членът на Народната партия Андреас Хангер говори за "леви клетки" в Прокуратурата за борба с корупцията и икономическите престъпления, които искали да навредят на репутацията на Курц.