Къщата на един от министрите, най-близки до австрийския канцлер Себастиан Курц, е била обискирана днес като част от разследване за евентуални нарушения на финансирането на партията, съобщиха от прокуратурата, цитирани от "Франс прес".

Специализираната прокуратура за борба с корупцията уточни в изявление, че разследва финансовия министър Гернот Блюмел и други двама заподозрени във връзка с евентуални престъпления за корупция и подкуп.

Разследването е свързано с евентуални незаконни плащания от хазартна компания към дясноцентристката Народна партия, към която принадлежат и Курц, и Блюмел, в замяна на "помощ... с данъчни задължения, пред които е изправена компанията в чужбина", посочват прокурорите.

Блюмел каза, че разследването е свързано с предполагаеми дарения от австрийския хазартен гигант Novomatic, но отрече, че Народната партия някога е получавала средства от компанията.

Прокурорите уточниха, че обиски са извършени на "няколко частни и служебни адреса".

Ежедневникът "Дер Щандарт" информира, че по време на предполагаемото обсъждане на дарение през 2017 г. Novomatic е била изправена пред перспективата за глоби на стойност десетки милиони евро от властите в Италия.

Същата година Курц пое ръководството на Народната партия, докато беше външен министър, преди да изведе партията до победа на изборите през есента и да стане канцлер.

По това време Блюмел заема няколко ръководни длъжности във виенската организация на партията.

Блюмел е потвърдил в изявление, изпратено до АФП, че е провел "добър разговор на предварително уговорена среща" в централата на прокуратурата.

"Разбира се, при обиска на къщата, последвал интервюто, предоставих всички искани документи и електронни устройства", добави той.

Блюмел, който отрича всякакви неправомерни действия, е смятан за близък до Курц и наскоро направи неуспешен опит да стане кмет на Виена като кандидат на Народната партия.

Всички основни политически опозиционни партии поискаха оставката на Блюмел, но младшите коалиционни партньори на Народната партия, Зелените, бяха по-предпазливи.

Разследването на Novomatic е едно от няколкото, тръгнали от така наречения скандал "Ибисагейт", който свали от власт първото правителство на Курц, коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Прокуратурата във Виена съобщи, че групата се подозира, че е взела пари от Австрийската партия на свободата

Скандалът избухна през май 2019 г., когато се появи видео, на което се вижда как тогавашният лидер на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе предлага обществени поръчки на жена, представяща се за богата рускиня в замяна на помощ за предизборната кампания.

По време на този разговор Щрахе беше чут да намеква, че Novomatic "плаща на всички".

Компанията отрича каквито и да е незаконни действия, а Щрахе оттегли коментарите.

Скандалът доведе до предсрочни избори през есента на 2019 г., в които Народната партия излезе по-силна, печелейки от срив на гласовете за Партията на свободата.