Година след скандал, който свали австрийското правителство и крайнодясния лидер на страната, полицията пусна снимки на жената, която участва в клипа, който го разпали, съобщава БиБиСи.

Разследващите искат да говорят с мистериозната жена, която разговаря Хайнц-Кристиан Щрахе във вила на испанския остров Ибиса.

Специална комисия ръководи разследване и я издирва. Във видеото тя се представя като Алена Макаров, племенница на руски олигарх. Самият Игор Макаров коментира, че няма племенница.

Въпреки че датира от лятото на 2017 г., видеото се появи миналата година, след като Щрахе, ръководителят на Партията на свободата, влезе в правителството като заместник-канцлер, в коалиция с Народната партия на Себастиан Курц.

Видеото, което се появи в германските медии, показва как Щрахе изглежда предлага правителствени договори на жената преди избори, ако купи австрийски вестник и го използва за предоставяне на политическа подкрепа.

Бившият австрийски вицеканцлер съди медии за разпространения видеозапис

Бившият австрийски вицеканцлер съди медии за разпространения видеозапис

Прокуратурата във Виена вече се опитва да идентифицира авторите на видеозаписа

Снимка 481238

Източник: bundeskriminalamt

Разследващите анализират 12 часа и половина видеозаписи от вилата в Ибиса, както и още няколко часа аудио запис, което според тях е довело до 55 обиски по домове и пет заповеди за арест във връзка с предполагаеми престъпления.

Ето защо, казват те, те са публикували снимки на жената, участвала във видеозаписа в Ибиса.

Полицията се съсредоточава върху, какво е довело до самия видеозапис и дали са извършени някакви нарушения в изявления на хора, уловени в постановката.

От гледна точка на криминалната полиция те казват, че се надяват да разберат повече за това как видеото е подготвено и произведено.

При търсене в международни бази данни не се намерени съвпадения за жената.

Човекът, който ръководи разследването, Дитер Сефан, коментира, че е използван и фалшив превключвател за светлина, който е използван за прикриване на камера. Намерено е и радио с часовник.

Защо политическите последствия продължават - следващата седмица в Австрия започва парламентарно разследване за постановката и политическите партии призовават полицията да предостави видеоклипа.

Щрахе и колегата му от партията Йохан Гуден трябва да дадат показания в анкетната комисия.

По време на скандала някои фигури на партията на "Свобода" предполагаха възможно участие на чуждестранно разузнаване, а някои коментатори посочиха Русия.

Но Сефан обясни, че засега констатациите от разследването показват, че "чуждестранно финансиране или разузнаване може да бъде изключено".

Щрахе подаде оставка като лидер на партията и вицеканцлер, след като видеото се появи и след нови избори,  Курц влезе в коалиция със Зелените през януари тази година.

Хайнц-Кристиан Щрахе напуска политиката

Хайнц-Кристиан Щрахе напуска политиката

Щрахе обяви решението си на фона на слабото представяне на крайнодясната партия

Снимка 481239

Източник: bundeskriminalamt