Бившият вицеканцлер на Австрия и бивш лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе съобщи, че прекратява членството си в партията и се оттегля от политиката, информира АП.

Щрахе обяви решението си на фона на слабото представяне на крайнодясната партия на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, отделно ръководството на партията ще проведе среща, а вече няколко партийни членове разкриха, че е възможно Хайнц-Кристиан Щрахе да бъде изгонен от редиците.

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Прокуратурата във Виена съобщи, че групата се подозира, че е взела пари от Австрийската партия на свободата

Щрахе ръководи Австрийската партия на свободата в продължение на 14 г. до май, когато възникна скандала "Ибисагейт", довел до падането на правителството на канцлера Себастиан Курц. Отделно Щрахе е разследван за финансови измами в партията.

Австрийската партия на свободата завърши на трета позиция с 16,2% подкрепа - 10 на сто по-малко в сравнение с изборите през 2017 г. Много поддръжници на партията гласуваха за дясноцентристката Австрийска народна партия на Курц или не участваха на изборите.

Нови обиски в дома на Щрахе

Нови обиски в дома на Щрахе

Разследват случай на корупция

Партията на Курц спечели изборите с 37,5 на сто, докато социалдемократите останаха на втора позиция с 21,2%. Зелените направиха голямо завръщане с получената подкрепа от 13,8 на сто.

50-годишният Щрахе повтори, че не е нарушил закона, но съобщи, че напуска политиката, за да защити семейството си и да предотврати разделение на партията.

Хайнц-Кристиан Щрахе се отказва от мястото си в Европейския парламент

Хайнц-Кристиан Щрахе се отказва от мястото си в Европейския парламент

Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата на 18 май

Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата на 18 май. Ден по-рано германски медии публикуваха кадри от скрита камера, направени на вечеря в Ибиса през 2017 г. Тогава Щрахе е провел среща с жена, която се е представила за племенница на руски олигарх. На кадрите се вижда Щрахе да предлага обществени поръчки, макар че самият той твърде, че няма нищо незаконно в изказванията му.