Крайнодесният австрийски политик Хайнц-Кристиан Щрахе, който напусна коалиционното правителство заради политически скандал, обяви, че се отказва от мястото си в Европейския парламент, информира "Ройтерс".

Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата на 18 май. Ден по-рано германски медии публикуваха кадри от скрита камера, направени на вечеря в Ибиса през 2017 г. Тогава Щрахе е провел среща с жена, която се е представила за племенница на руски олигарх. На кадрите се вижда Щрахе да предлага обществени поръчки, макар че самият той твърде, че няма нищо незаконно в изказванията му. Прокуратурата за борба с корупцията провежда разследване дали Щрахе е нарушил доверието.

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Всички, които смятат, че могат да управляват с националпопулисти...

Крайнодесният политик спечели място в Европейския парламент заради избирателната система в Австрия, която позволява преференциално гласуване. Въпреки че Щрахе беше на 42-о последно място в листата на партия, която спечели само три места на евровота през миналия месец, той получи достатъчно преференциални гласове - около 45 000, или 1/3 от всички гласове за партията. Така той премина прага от 5% и получи място в Европейския парламент.

В съобщение обаче той обяви, че се отказва от мандата си и добави, че няма да се върне в политиката активно, докато не се установи произходът на видеото.

Това решение не е в резултат на политическа сметка или някакво споразумение, каза още той, като има предвид факта, че крайнодясната партия избра съпругата му Филипа за кандидат на парламентарните избори, които се очаква да се проведат на 29 септември.

Бившият австрийски вицеканцлер съди медии за разпространения видеозапис

Бившият австрийски вицеканцлер съди медии за разпространения видеозапис

Прокуратурата във Виена вече се опитва да идентифицира авторите на видеозаписа

Политическият скандал доведе и до свалянето на консервативния канцлер Себастиан Курц, който беше в коалиция с партията на Щрахе.