Правителството на канцлера на Австрия Себастиан Курц загуби вота на недоверие в парламента след корупционния скандал, в който беше замесен вече бившия вицеканцлер Хайнц Кристиан-Щрахе, съобщават световните осведомителни агенции.

Предложението беше внесено в долната камара на парламента на Австрия от депутата Петер Пилц. 

Курц беше начело на служебно правителство, което трябваше да ръководи страната до провеждането на изборите през септември. Сега президентът Александър ван дер Белен ще номинира нов служебен премиер да ръководи страната до провеждането на парламентарните избори през септември. 

Курц беше свален от власт с гласовете на Социалдемократическата партия и Партията на свободата, които гласуваха с единодушие. 

Столът на канцлера на Австрия Себастиан Курц се разклати

Столът на канцлера на Австрия Себастиан Курц се разклати

Почти сигурно ще бъде падне от власт по-късно днес

Австрийската управляваща коалиция между консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата беше разтърсена от корупционния скандал на 17 май, който избухна, след като германски медии публикува видеоклип, показващ вицеканцлера и лидер на Партията на свободата Щрахе да предлага държавни договори срещу финансиране на партията си на жена, която се е представила за племенница на руски магнат.

Щрахе подаде оставка след скандала, за да не "увреди" коалицията. Той отхвърли видеото като "целенасочено политическо убийство" и каза, че публикуваните части били извадени от контекста. Курц бързо се дистанцира от коалиционния си партньор и свика предсрочни избори като единствен начин да бъде възстановено доверието в държавните институции.

32-годишният канцлер също така предложи уволнението на вътрешния министър Херберт Кикъл, който, както каза Курц, няма как да проведе разследване срещу лидера на партията си. Оставката на Кикъл беше последвана от напускането на министрите от Партията на свободата. Петима от 13 министри в правителството на Курц се оттеглиха от правителството.

Партията на канцлера Курц печели в Австрия, крайнодесните губят 1 място

Партията на канцлера Курц печели в Австрия, крайнодесните губят 1 място

Партията е подкрепена от 34.5% от избирателите