Парламентът на Австрия изглежда почти сигурно ще свали от поста канцлера Себастиан Курц, след като депутатите от крайнодясната Партия на свободата се съгласиха да подкрепят предложението на социалдемократите за вот на недоверие в служебното му правителство, съобщава "Ройтерс".

Консерваторите на Курц излязоха като първа политическа сила във вчерашните избори за Европейски парламент, седмица след корупционния скандал с видеоклипа, който накара крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе да подаде оставка, а Курц да сложи край на коалицията между техните партии.

Партията на канцлера Курц печели в Австрия, крайнодесните губят 1 място

Партията на канцлера Курц печели в Австрия, крайнодесните губят 1 място

Партията е подкрепена от 34.5% от избирателите

Лидерът на Партията на свободата Щрахе подаде оставка от всичките си политически постове, след като кадри, които показаха да обсъжда предлагането на държавни договори срещу финансиране за партията си, бяха публикувани от две германски медии.

Курц се надява да използва служебното си правителство като трамплин за преизбиране, представяйки се като по-скоро жертва на политическата криза, разразила се заради видеоклипа, отколкото като неин подбудител, който доведе крайната десница на власт.

Но с очаквани следващи парламентарни избори през септември, опозиционните партии изтъкват, че Курц трябва да сподели вината.

Днес в австрийския парламент е предвидено разглеждането на два вота на недоверие - един срещу Курц, а друг срещу него и правителството му. Партията на свободата е подкрепила второто предложение, внесено от социалдемократите.

Социалдемократите разполагат с 52 депутатски места, а Партията на свободата с 51 места в 183-местния парламент, като постигат мнозинство, необходимо за приемането на предложението. След това австрийският президент трябва да назначи нов канцлер, който да състави служебно правителство, което да може да управлява до следващите избори.

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Всички, които смятат, че могат да управляват с националпопулисти...

Междувременно от прокуратурата във Виена заявиха, че разследват "в много посоки" във връзка с корупционния скандал, но отказаха да предоставят повече подробности.

В евроизборите избирателите дадоха на Народната партия на Курц по-голяма подкрепа в сравнение с парламентарните избори в Австрия през 2017 г.

"Парламентът ще трябва да каже думата си в понеделник", написа Курц във "Фейсбук", определяйки поведението на другите партии като "игра на отмъщение", като добави: "Но в края на деня хората ще решат, а именно през септември."