Адвокат във Виена разкри, че компрометиращото видео, което доведе до оставката на вицеканцлера и лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, е част от журналистическо разследване, пише австрийският вестник "Куриер", като се позовава на писмо.

Президентът на Австрия назначи новите министри в кабинета на Курц

Президентът на Австрия назначи новите министри в кабинета на Курц

Технократите заменят политиците от крайнодясната Австрийска партия на свободата

Йохан Гуденус, бившият заместник-председател на популистката партия, който също е на видеото, коментира, че адвокат от Виена и посредник от Германия стоят зад видеото. Адвокатската колегия във Виена проверява информацията.

"Куриер" пише, че с радио OE1 са получили необичайно писмо. В него се отбелязва, че "видеото от Ибиса е проект, вдъхновен от идеите на гражданското общество с използване на методи на разследващата журналистика".

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

"Никога не давам на ръководители на правителства публични съвети"

Допълва се, че скритата камера е част от журналистически разследвания за разкриване на нарушения. Пояснява се, че действията са защитени от свободата на словото.

Но вестникът отбелязва, че не е ясно дали адвокатът е имал журналистическа карта и дали е публикувал някакви материали преди.

В писмото пише още, че не са извършени незаконни действия.

Вчера Щрахе внесе съдебна жалба срещу трима души, които са замесени в създаването на видеото. Той е подал жалба срещу адвокат от Виена, детектив и жената, вкарала Щрахe в клопката. Той отрече, че има видео, на което взема наркотици и прави секс.

Скандалът доведе до политическа криза. Правителството ще бъде подложено на вот на недоверие в понеделник.

Коалицията между Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата се разпадна след публикуване на видео от юли 2017 г., където на среща в Ибиса, Испания, жена е предложила на Щрахе да даде пари на партията, а в замяна той щял да предложи доходоносни обществени поръчки. По-късно политикът заяви, че жената е рускоговорящ латвийски гражданин и добави, че целият разговор е бил капан.

Норберт Хофер временно пое управлението на партията.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен свика предсрочни избори за септември.