Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че нямал да дава съвет на Австрия как да се справи с видеоскандала, който свали правителството, а след това даде съвет така или иначе.

Юнкер беше във Виена за годишната конференция на Европейската конфедерация на профсъюзите. Говорейки пред журналисти пред конферентната зала, той коментира, цитиран от "Политико": "Не аз задействах тази правителствена криза и не дойдох във Виена, за да я оправям. Австрийците сами трябва да направят това. В неделя на изборите за Европейски парламент. Това е денят, който може да бъде използван, за да се обърне гръб на опасността отдясно."

Вот на недоверие срещу правителството на Австрия в понеделник

Вот на недоверие срещу правителството на Австрия в понеделник

Парламентът ще проведе специално заседание на 27 май

Той добави: "Няма да коментирам тук как канцлерът (Себастиан) Курц се справя с тази криза. Не съм отговорен за коментиране на действията на националните правителства, въпреки че бих искал да го сторя... Никога не давам на ръководители на правителства публични съвети, но един съвет би бил винаги да ме слушат много внимателно."

Юнкер отбелязал, че видеозаписът, който доведе до падане на правителството в Австрия, в който вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе се опитва да търгува държавни поръчки срещу финансова подкрепа за партията си от жена, за която е смятал, че е богата племенница на руски олигарх, "не е решаващ фактор".

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Всички, които смятат, че могат да управляват с националпопулисти...

По-важно, заяви той, е "идеята, че една страна е поставена на сребърен поднос, така че другите да могат да си помагат помежду си". Това, добави Юнкер, "не отговаря на моите патриотични чувства".

В речта пред конференцията на синдикатите Юнкер не е споменал австрийската правителствена криза, като само е казал, че събитието е на "точното място и в точното време".

Той също така е използвал случая, за да говори за Великобритания, като се заял с нея по начин, който не е за пръв път: "Всеки разбира английски, но никой не разбира Англия."

Юнкер също така заявил, че е "доста тъжен", че времето му в комисията изтича, но заяви, че е "много доволен", че се пенсионира.