Новите министри в кабинета на Австрия положиха клетва пред президента на страната, информира АП.

Технократите заменят политиците от крайнодясната Австрийска партия на свободата, които напуснаха правителството след разразилия се политически скандал. Но не е ясно дали правителството на канцлера Себастиан Курц ще оцелее на организирания за понеделник вот на недоверие.

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

Юнкер към Австрия: Винаги ме слушайте много внимателно

"Никога не давам на ръководители на правителства публични съвети"

Австрия ще проведе предсрочни избори през септември, след като коалицията на Курц с крайнодясната партия се разпадна. Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата след публикуването на видео.

Президентът Александър Ван дер Белен призова временните министри да помогнат "Австрия да заеме конструктивна роля в ЕС". Сред новите министри е вътрешният министър Екарт Рац, който преди оглавяваше топ съд в страната.

Австрийски министри хвърлиха оставки

Австрийски министри хвърлиха оставки

След като канцлерът Курц поиска оттеглянето на вътрешния министър

Опозиционната партия "Сега" внесе предложение за вот на недоверие срещу Курц преди насрочените за септември парламентарни избори.

Коалицията между Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата се разпадна след публикуване на видео от юли 2017 г., където на среща в Ибиса, Испания, жена е предложила на австрийския лидер на крайнодясната партия Хайнц-Кристиан Щрахе да даде пари на партията, а в замяна той щял да предложи доходоносни обществени поръчки. По-късно политикът заяви, че жената е рускоговорящ латвийски гражданин и добави, че целият разговор е бил капан.

Норберт Хофер временно пое управлението на партията.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен свика предсрочни избори за септември.