Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц увеличава подкрепата си, но не е достатъчна, за да управлява сама.

Това показва първото социологическо проучване след разразилия се през последните дни политически скандал, който изпрати страната към предсрочни избори, които ще се проведат през септември, информира "Блумбърг".

Партията е подкрепяна от 38% от австрийците или с четири процента повече в сравнение с предишното изследване, става ясно от проучването на Research Affairs Institut за вестник Oesterreich, проведено от 18 до 20 май.

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Всички, които смятат, че могат да управляват с националпопулисти...

Социалдемократите получават 26 на сто подкрепа, докато Австрийската партия на свободата губи 5% и сега е поддържана от 18 на сто от избирателите.

В проучването са участвали 500 души.

Курц изрази надежда да спечели достатъчно гласове на предсрочните избори, за да управлява без партньори. За последно е постигнато в Австрия в началото на 80-те г. на миналия век, когато в законодателния орган имаше само три партии.

Междувременно ДПА съобщава, че консервативният канцлер е изправен пред двоен риск от разпадане на кабинета и вот на недоверие, след като крайдясната Австрийска партия на свободата е замесена в корупционен скандал. В събота Курц обяви, че прекратява коалицията си с партията, но планира да продължи съвместната си работа с повечето крайнодесни министри до изборите през септември.

Австрийската партия на свободата заплаши с оставки, ако Курц уволни вътрешния министър

Австрийската партия на свободата заплаши с оставки, ако Курц уволни вътрешния министър

Ние ще се откажем от правителствените си постове, ако вътрешният министър Херберт Кикъл бъде уволнен

Но днес от Австрийската партия на свободата предупредиха, че министрите им ще подадат оставка, ако Курц уволни вътрешния министър Херберт Кикъл. Подобна стъпка би оставила кабинета без министри на транспорта, труда, външните работи и отбраната само няколко дни преди евроизборите.

"Много съжалявам. Ние наистина искахме да продължим да работим", обяви Норберт Хофер на пресконференция, но не съобщи, че ще подадат оставка. В неделя Хофер беше избран за временен лидер на крайнодясната партия.

Крайнодесният австрийски лидер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка ден след разпространение на видео, което го уличи в корупционен скандал. Видеото показва, че Щрахе предлага правителствени договори в замяна на политическа подкрепа. Също така изглежда като намек за потенциално незаконна система за дарения на крайнодесната партия на свободата, която ръководи.

Но днес Кикъл влезе в сблъсък с Курц. Той обвини канцлера, че е "опиянен от властта". Австрийската народна партия "работи за интереса си без да мисли за последствията", продължи Кикъл.

Междувременно малката лява опозиционна партия "Сега" (Jetzt) съобщи, че ще поиска вот на недоверие срещу правителството на Курц на следващото парламентарно заседание. Партията обвини канцлера за възникналата криза.

Основателят на партията Петер Пилц заяви, че ще търси подкрепата на Австрийската партия на свободата, за да получат необходимото мнозинство.

В Брюксел Европейската комисия коментира, че "напълно се доверява" на австрийския народ и институциите да разрешат политическия скандал.