Австрийският канцлер Себастиан Курц изключва възможността да работи с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе - лидер на крайно дясната Партия на свободата (АПС) след внезапно разразилия се вчера политически скандал, свързан с минали деяния на Щрахе, предаде "Ройтерс".

Кадри показват, че лидерът на Партията на свободата обсъжда държавни договори с потенциален руски поддръжник в замяна на политическа подкрепа.

Курц е трябвало да се срещне със Щрахе след срещата с високопоставени лица в правителството вчера. Очаква се Щрахе да направи изявление, съобщиха от Партията на свободата.

Опозицията призова вицеканцлера Щрахе да подаде оставка.

"Това трябва да бъде краят на Хайнц-Кристиан Щрахе ", заяви политическият анализатор Томас Хофер, добавяйки, че дори е възможно да се проведат извънредни избори.

Видеото е разпространено от водещите медии в Германия - седмичника Der Spiegel и вестник Sueddeutsche Zeitung, които показват среща на Ибиса между Щрахе, друг партиен служител и жена, която се смята за племенница на руски олигарх.

В репортажи на вестника се казва, че видеото изглежда е операция на ужилване.

Съпредседателят на Партията на свободата, Кристиан Хафенекер, заяви, че адвокатите на партията оценяват материала.

"Нито Щрахе, нито Партията на свободата някога са получавали или получавали каквито и да било обезщетения от засегнатите лица", се казва в изявление на Хафенекър.

По думите му видеото е било направено незаконно и те ще предприемат съответните мерки.

Прокурорите от Виена заявиха, че ще проучат докладите и ще решат дали има достатъчно основания за започване на разследване, заяви говорител на прокуратурата. Остава неясно кой стои зад записа.

Партията на свободата готви за министър на транспорта Норберт Хофер да замени Щрахе като заместник-канцлер, съобщи агенция АПА, цитирайки източници от партията.

Щрахе е начело на партията от 2005 г. насам.