Властите в Австрия започнаха разследване срещу крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе за финансови измами. В схемата са участвали също негов бивш телохранител и шефката на бюрото му, информира "Дойче веле".

Прокуратурата във Виена съобщи, че групата се подозира, че е взела пари от Австрийската партия на свободата, докато Щрахе ръководеше партията. Те осчетоводявали негови лични сметки като партийни в размер на над 5000 евро за няколко години.

Нови обиски в дома на Щрахе

Нови обиски в дома на Щрахе

Разследват случай на корупция

От държавното обвинение поясниха, че разследването все още е в начална фаза и събирането на доказателства продължава.

Не са повдигани обвинения.

Щрахе отрича да е нарушил закона и обвини медиите за "сляпо" разпространение на информация за корупция. Той добави в съобщение във "Фейсбук", че от години срещу него работи престъпна мрежа.

Хайнц-Кристиан Щрахе се отказва от мястото си в Европейския парламент

Хайнц-Кристиан Щрахе се отказва от мястото си в Европейския парламент

Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата на 18 май

Норберт Хофер, наследникът на Щрахе на върха на Австрийската партия на свободата, коментира, че партията ще разследва случая. Ще провери всички нередности от 2013 г.

Информацията излиза три дни преди предсрочните избори в Австрия. Страната се насочи към избори заради скандала "Ибисагейт", свързан с Щрахе преди четири месеца.

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Австрия на избори заради скандала "Щрахе" – поуките за Европа

Всички, които смятат, че могат да управляват с националпопулисти...

Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата на 18 май. Ден по-рано германски медии публикуваха кадри от скрита камера, направени на вечеря в Ибиса през 2017 г. Тогава Щрахе е провел среща с жена, която се е представила за племенница на руски олигарх. На кадрите се вижда Щрахе да предлага обществени поръчки, макар че самият той твърде, че няма нищо незаконно в изказванията му