Бившият вицеканцлер на Австрия и крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе беше признат за виновен за подкуп и му беше постановена условна присъда от 15 месеца затвор, информира ДПА.

Присъдата на окръжния наказателен съд във Виена, която може да бъде обжалвана на по-горна съдебна инстанция, беше произнесена в края на съдебния процес за корупция, който започна през юли.

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Виена разследва крайнодесния политик Хайнц-Кристиан Щрахе

Прокуратурата във Виена съобщи, че групата се подозира, че е взела пари от Австрийската партия на свободата

Казусът се въртеше около 12 000 евро дарения през 2016 и 2017 г. за крайнодясната Партия на свободата на Щрахе от оператора на частна здравна клиника във Виена, който беше приятел с Щрахе.

Щрахе, който по време на даренията беше председател на партията, беше обвинен, че е помогнал за промяна на закона в полза на клиниката на приятеля му, след като стана вицеканцлер.

Операторът на клиниката също беше признат за виновен от съда и получи 12-месечна условна присъда. И двамата отхвърлиха обвиненията.

Австрийският прокурор застъпваше тезата, че даренията са опит да се купи промяна в закона, за да се позволи на оператора на клиниката да начислява разходите за лечение директно на австрийската здравноосигурителна каса. Клиниката получи достъп до фондовете през 2018 г.

Щрахе, който отрече каквито и да било нарушения, можеше да бъде осъден на до пет години затвор.

Хайнц-Кристиан Щрахе напуска политиката

Хайнц-Кристиан Щрахе напуска политиката

Щрахе обяви решението си на фона на слабото представяне на крайнодясната партия