Дясноцентристите на Европа скърбят за напускането на втори високопоставен консервативен лидер в рамките на един месец, тъй като канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви в събота вечерта, че ще подаде оставка заради обвиненията, че насърчава използването на публични средства, за да си купи положително отразяване в медиите, пише "Гардиън".

Падането от пиедестала на 35-годишния лидер на Австрийската народна партия (ÖVP) идва само седмици след като нейната сестринска партия в Германия не успя да запълни мястото, оставено от напускащия канцлер Ангела Меркел и катастрофира с най-лошия резултат в своята история на федерални избори.

Привържениците на австрийския лидер се надяват той да продължи да дърпа конците в ролята си на председател на ÖVP и лидер на парламентарната група след Александър Шаленберг, дългогодишен съюзник на Курц и настоящ външен министър, поема поста канцлера през следващата седмица.

"Това, от което се нуждаем сега, са стабилни условия", каза Курц пред репортери във Виена, като същевременно отрече същността на обвиненията в корупция. "Така че, за да разреша задънената ситуация, искам да направя място за предотвратяване на хаоса и осигуряване на стабилност."

Бързото предаване на властта на Шаленберг отблъсква надвисналия вот на недоверие, който потенциално би могъл да доведе до отстраняването на партията на Курц от власт в полза на разрушаващо идеологията правителство на националното единство между австрийските социалдемократи (SPÖ), зелената партия, либералната Neos и крайнодясната партия на свободата (FPÖ).

Чрез незабавно преминаване към задните столове Курц също ще спечели депутатски имунитет - въпреки че австрийският всекидневник Der Standard съобщи в неделя, че напускащият канцлер лично ще подаде молба за премахване на специалната привилегия, за да може да докаже своята невинност.

Бързо завръщане на власт - нещо, което Курц постигна с увеличено мнозинство след разпадането на коалиционното му правителство с крайната десница по така наречената афера Ибиса през 2019 г. - изглежда малко вероятно.

Твърденията, довели до оставката на австрийския канцлер, за първи път излязоха наяве миналата сряда, след като австрийските служители за борба с корупцията претърсиха офисите в канцеларията на Курц, финансовото министерство, централата на партията му и една от най-мощните медии в страната.

Курц хвърли оставка

Курц хвърли оставка

След корупционния скандал и призивите да се оттегли

Прокурорите подозират, че мрежа от консервативни политици около Курц са използвали публични средства от финансовото министерство, за да купуват благоприятно отразяване в медии, както и за "финансиране на частично манипулирани социологически проучвания, които обслужват изключително партийни политически интереси".

Въпреки че прокуратурата не е посочила конкретни вестници, собствениците на таблоида Österreich миналата седмица излязоха с изявление, в което отричат докладите, че са гарантирали благоприятно отразяване на Курц и неговата партия в замяна на парите на данъкоплатците. През последните две години медийната група на Österreich е получила 1,33 милиона евро за реклами, пуснати от финансовото министерство.

Тонът на текстовите съобщения, които показват информираност на Курц за тези задкулисни сделки, шокира австрийската общественост, както и тяхното съдържание, като обикновено любезният канцлер и неговите колеги описват политическите съперници като "магарета".

Австрийският президент Александър Ван дер Белен критикува в петък "тона на неуважение", проявен към отделни лица и държавни институции. Партията Зелени, младши коалиционен партньор в сегашното правителство, заяви, че Курц вече не е годен да бъде канцлер.

В събота Курц заяви, че съобщенията са написани "в разгара на битката" и са извадени от контекста, като заяви, че обвиненията срещу него "са неверни и аз ще мога да изясня това".

Падането на австрийския канцлер от пиедестала бе толкова бързо, колкото и неговото издигане до горните етажи на силовите структури на републиката. След като стана държавен секретар по интеграция на 24, Курц се издигна до външното министерство на 27 и стана един от най-младите демократично избрани правителствени ръководители в света, след като доведе ÖVP до победа на изборите през 2017 г.

Той преработи дясноцентристката партия откакто стана неин лидер през май 2017 г., като централизира правомощията за вземане на решения и промени цветовете от традиционното черно в тюркоазено.

Подходът на Курц за справяне с появата на ксенофобия и популизъм вдясно контрастира със стратегията, прилагана от Германския християндемократически съюз (ХДС). Докато партията на Ангела Меркел настояваше за "защитна стена" срещу крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD), Курц адаптира твърдите имиграционни позиции на партията Свобода и сключи споразумение за споделяне на властта с нея през първия си мандат.

Докато ХДС ближе рани след болезненото поражение на 26 септември на федералните избори, няколко гласа на германския десен център посочиха Курц като модел за подновяване на партията.

"Нуждаем се от германец Себастиан Курц", си пожела ръководителят на младежкото движение на ХДС в началото на месеца, но след събитията от последната седмица подобни изявления ще се чуват все по-рядко.

Наследството на Меркел - прагматичният физик, дал на Германия желаната стабилност

Наследството на Меркел - прагматичният физик, дал на Германия желаната стабилност

Втори най-дългогодишен канцлер след ВСВ, наричат я "лидер на свободния свят", демократични ценности или опортюнизъм