Председателят на партията Християндемократически съюз ХДС на Германия Армин Лашет посочи в четвъртък, че ще се оттегли от позицията след донякъде разочароващото представяне на неговата партия на федералните избори в Германия, съобщава германската медия BR24.

ХДС е повлияна от напускането на Ангела Меркел от германското ръководство, като се нарежда на второ място след Социалдемократическата партия - СПД.

На виртуално заседание на парламентарната група на ХДС и ХСС Лашет обяви партиен конгрес с нов състав. Лашет изрази готовността си да отложи собствените си амбиции за евентуални преговори със Зелените.

Лашет е предложил във вторник министъра на транспорта на Северен Рейн-Вестфалия Вюст за свой наследник - като премиер и като лидер на ХДС.

АФП съобщава, позовавайки се на партийни среди, че Лашет иска да инициира организирана промяна в горната част на партията. "Нуждаем се от ново начало по отношение на персонала", каза той според участниците в срещата.

Според ДПА тази реорганизация трябва да се намери на партиен конгрес и да се извърши от върха до комитетите. Партията вече не се нуждае от битка между хората, а от съвместно консенсусно предложение.

Армин Лашет подложен на натиск да подаде оставка заради загубата на изборите

Армин Лашет подложен на натиск да подаде оставка заради загубата на изборите

Той беше избран за лидер на ХДС само преди месеци