Засили се натискът върху Армин Лашет да се оттегли, след като оглавяваните от него консерватори загубиха от социалдемократите на изборите в Германия, което допълнително усложни опита му за съставяне на следващото правителство след катастрофалния вот, информира "Франс прес".

Консервативният съюз ХДС/ХСС на Лашет регистрира най-лошия си изборен резултат в следвоенна Германия от 24,1%, след Социалдемократическата партия (СДП) на Олаф Шолц с 25,7%.

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

След изборите в Германия: Социалдемократите преговарят за коалиция със Зелените и свободните демократи

"Това, което виждате тук, е много щастлива СДП"

Ала Лашет, надеждата на консервативния блок да наследи канцлерката Ангела Меркел, настоя, че неговата партия все пак ще се опита да създаде управляваща коалиция и е готов за преговори със Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) за евентуално партньорство.

Въпреки че призна, че не можел да бъде доволен от този резултат, Лашет също така настоя, че "никоя партия" - дори социалдемократите - не можела да претендира за мандат за управление от резултатите от изборите в неделя.

Но стават все по-силни призивите Лашет да признае поражението и да подаде оставка, дори в рамките на собствената му партия.

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

СДПГ е с 25.7%, ХДС/ХСС - 24.1%...

"Загубил си. Моля, имай малко проницателност. Предотврати още щети за ХДС и подай оставка", написа в "Туитър" Елен Демут, депутатка от ХДС в парламента на провинция Рейнланд-Пфалц.

"Загубихме изборите. Точка", отсече Тилман Кубан, ръководител на младежкото крило на ХДС.

Маркус Мюндлайн, председател на младежкото крило на партията в провинция Саксония, призова за "истинско ново начало", което по думите му може "да бъде успешно само ако нашият лидер и кандидат за канцлер Армин Лашет... подаде оставка".

Бурно заседание се очаква по-късно днес, когато новоизбраните депутати от ХДС и баварските му съюзници от ХСС седнат заедно за първи път след изборите.

Избори в Германия: Консерваторите на Меркел бавно съкращават преднината на социалдемократите

Избори в Германия: Консерваторите на Меркел бавно съкращават преднината на социалдемократите

Делят ги само три процента

Избран за шеф на ХДС през януари, Лашет беше известно време фаворит да наследи Ангела Меркел, след като тя се отказва от политиката след изборите в неделя.

Но рейтингите на партията му започнаха да се сриват, след като той извърши поредица от гафове, включително да бъде заловен от камера да се смее на заден план по време на тържествено отбелязване на паметта на жертвите на наводненията, ударили Германия през лятото.

Резултатът в неделя е първият път, когато ХДС и ХСС, доминираща сила в германската политика след Втората световна война, събраха под 30 процента подкрепа на парламентарни избори.

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред консерваторите на Меркел

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред консерваторите на Меркел

СДП увеличава подкрепата си с 1 процент, докато ХДС/ХСС остава със същата подкрепа

Във вота също така редица високопоставени представители на ХДС загубиха едномандатните си изборни райони, включително икономическият министър Петер Алтмайер, министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и земеделският министър Юлия Кльокнер.

Бившият избирателен район на Меркел на брега на Балтийско море в Германия, който тя печелеше от 1990 г., отиде при неизвестен представител на СДП.

Официални данни показаха, че бивши избиратели на ХДС изоставят партията масово, най-вече в полза на СДП и Зелените. Но партията също загуби позиции от крайнодясната "Алтернатива за Германия" в бившата Източна Германия.

Алтмайер нарече представянето "смазващо поражение" за ХДС, като призна, че партията е загубила много избиратели, които не са сред твърдите ѝ привърженици.