Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) печели изборите за Бундестага, като получава 25.7% гласовете, според междинни данни на Централната избирателна комисия на страната.

Втора политически сила е коалицията на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) с 24.1% - това е най-ниският ѝ резултат откакто тя съществува.

С трети резултат е партията "Съюз 90/Зелените", която получава 14.8%.

Четвърта е Свободната демократическа партия с 11.5%, само на процент преди популистката "Алтернатива за Германия", която е събрала 10.3%. Лявата партия не успява да премине изборната бариера.

Екзитполовете в Германия показват близки резултати за СДПГ и ХДС/ХСС
Обновена

Екзитполовете в Германия показват близки резултати за СДПГ и ХДС/ХСС

На трето място е "Съюз 90/Зелените" …

Данните от екзитполовете показваха значително по-близки резултати. Според допитване на телевизия ZDF, социалдемократите получаваха около 26%, а ХДС/ХСС - 24%.

Допитване на агенцията Infratest dimap показваше изравнени сили за СДПГ и ХДС/ХСС: приблизително по 25% за всяка от партиите.

По-рано и двамата основни претенденти за канцлерския пост - социалдемократът Олаф Шолц и християндемократът Армин Лашет, заявиха готовност да съставят правителство.

Шолц смята, че неговата партия е тази, която ще получи мандат. "Сега очакваме окончателния изход от изборите, след това се захващаме за работа." - заяви той.

Кандидатът на ХДС/ХСС Армин Лашет обяви, че ще направи всичко възможно, за да сформира правителство.

"Германия сега се нуждае от коалиция на бъдещето, която да модернизира страната", подчерта той. Според него ще се стигне до коалиция от три политически сили.

Германия избира наследник на Ангела Меркел

Германия избира наследник на Ангела Меркел

Краят на една кариера

Избирателната активност може да достигне 76%. Отчитането на резултатите се усложнява заради големия брой бюлетини, изпратени по пощата. Те може да достигнат 40% от общия брой на гласовете.

Изборните секции бяха затворени в 18:00 ч. местно време, но в столицата Берлин гласуването беше удължено заради големите опашки пред секциите.

Канцлерът Ангела Меркел не се кандидатира на тези избори, но ще остане на поста докато бъде избран неин приемник и се сформира ново правителство.

На днешните парламентарни избори се явиха рекорден брой партии за периода от обединяването на Източна и Западна Германия досега.

За места в парламента днес се състезаваха 47 политически сили, явиха се 6211 кандидати.

В продължение на 16 години начело на изпълнителната власт в Германия стоеше Ангела Меркел, която оглавяваше и ХДС до 2018 г. През последните 8 години като партньор в управляващата коалиция влезе СДПГ.

Германският парламент се състои от най-малко 598 депутати и се формира по смесена система. Половина места се заемат от кандидати, спечелили мажоритарни избори в 299 едномандатни избирателни района. Останалите се разпределят по пропорционалната система между партиите, влизащи в парламента.

Според експертите, новият състав на Бундестага може да включва между 672 и 912 депутати. Броят на местата варира в зависимост от резултата на малките партии - мандатите са повече когато те получават по-висок резултат от едномандатните райони, отколкото по пропорционалната система.