Днес в Германия ще се проведат парламентарни избори, Ангела Меркел не се кандидатира и напуска поста канцлер след 16 години на власт, съобщи АП.

Основните кандидати за канцлер са Армин Лашет, представляващ съюза на партията на Меркел ХДС / ХСС, Олаф Шолц от Социалдемократическата партия на Германия и Аналена Бербок от Зелените.

За формирането на управляваща коалиция в новия Бундестаг са необходими 374 депутати. Аритметично, в момента това може да бъде постигнато от ХДС / ХСС и СДПГ, което би било продължение на сегашната управляваща коалиция.

Германците няма да тъгуват за Меркел

Германците няма да тъгуват за Меркел

Тя слиза от политическата сцена след близо 16 години на власт

Също така теоретично правителството може да бъде сформирано от ХДС / ХСС и СДПГ заедно със "Свободните демократи"; ХДС / ХСС, Зелените и свободните демократи (т. нар. Ямайска коалиция); или СДПГ, Зелените и Свободните демократи (светофарна коалиция). Експертите смятат последните два варианта на коалицията за най -вероятни.

Проучванията през последните седмици показват, че избирателите имат предпочитание към социалдемократите. На 23 септември беше публикувано последното проучване, проведено от изследователската група "Избори" за телевизионната програма ZDF Politbarometer. Според това проучване Социалдемократическата партия Германия продължава да държи лидерството с 25% подкрепа на избирателите. Партийният съюз ХДС / ХСС може да разчита на 23% от гласовете, Зелените - 16,5%. Свободната демократична партия на Германия може да получи 11% от гласовете, дясната "Алтернатива за Германия" - 10%, "Левите" - 6%.

Избори в Германия: Консерваторите на Меркел бавно съкращават преднината на социалдемократите

Избори в Германия: Консерваторите на Меркел бавно съкращават преднината на социалдемократите

Делят ги само три процента

Изборите за германския парламент (Бундестаг) се провеждат на всеки четири години. На 26 септември 2021 г. ще бъде избран 20 -ият Бундестаг. След изборите, по предложение на президента на Германия, новият парламент ще избере канцлер, но Меркел няма да участва в преговорите.