На финалната права преди изборите в Германия в неделя, лидерите на основните партии снощи взеха участие в последния телевизионен дебат, фокусиран върху различията във външната политика и политиката на сигурност, информира ДПА.

След трите предишни дебата, в които участваха само тримата топ кандидати за канцлер - от ХДС/ХСС, СДП и Зелените - всички партии, представени понастоящем в Бундестага, взеха участие във финалния дебат.

Кандидатът на социалдемократите (СДП) Олаф Шолц обеща да увеличи военните разходи и добави, че най-важната цел на външната политика ще бъде силна, суверенна Европа.

Изборната надпревара в Германия се нажежава три дни преди вота

Изборната надпревара в Германия се нажежава три дни преди вота

Разликата между социалдемократите и консерваторите е само три процента

Темата за Китай също беше обсъдена, като лидерът на приятелски настроените към бизнеса Свободни демократи (FDP) Кристиан Линднер каза, че "трябва да представяме нашите интереси и ценности еднакво", докато председателката на Зелената партия Аналена Бербок призова за "обща европейска политика относно Китай".

Социологическо допитване от вчера показа драматичен спад в броя на нерешилите за кого ще гласуват избиратели, като това оказва натиск върху консерваторите на отиващия си канцлер Ангела Меркел, докато се опитват да наваксат преднината на СДП.

В проучване на YouGov 74% от анкетираните са казали, че са взели окончателно решение за кого ще гласуват, 15% са казали, че ще направят окончателен избор по-късно, 9% не са посочили и 1% са отбелязали, че не знаят.

Избори в Германия: Консерваторите на Меркел бавно съкращават преднината на социалдемократите

Избори в Германия: Консерваторите на Меркел бавно съкращават преднината на социалдемократите

Делят ги само три процента

По-ранни допитвания показаха, че една трета или дори 40% от избирателите не са решили - точка, подчертана тази седмица от кандидати, включително Аналена Бербок.

Въпреки че нейната партия падна на трета позиция според социологическите проучвания, Бербок все още се надява на рекорден резултат за Зелените.

Що се отнася до това избирателите за кои партии ще гласуват, нагласите не са се променили много през последната седмица.

В скорошно проучване на ZDF Politbarometer консервативният блок ХДС/ХСС леко намали разликата с СДП, достигайки 23%, въпреки че СДП запази лидерството си с 25% подкрепа.

Крайнодесни в Германия окачиха предизборни плакати, зовящи "Обесете Зелените"

Крайнодесни в Германия окачиха предизборни плакати, зовящи "Обесете Зелените"

Малката партия "Третият път" има връзки с неонацистки групи

Зелените са на трето място с 16,5%, докато FDP получават 11%, крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) има подкрепата на 10% от избирателите, а крайнолявата партия Левица достигна 6 на сто подкрепа.

Въпреки че социологическите допитвания са само моментна снимка на нагласите към момента на проучването и не са прогноза за резултатите от изборите, редът на водещите партии не се е променил от края на август.

Очаква се оспорван резултат, когато германците отидат до урните в неделя, като консерваторите на Меркел са изложени на риск да бъдат изхвърлени от властта след близо 16 години.

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Крамп-Каренбауер: Могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси

Председателят на СДП Норберт Валтер-Борянс посочи това вчера, когато заяви, че очаква както първата, така и втората партия да проучат коалиционните варианти.

В миналото е имало моменти, когато "СДП не е била най-силната сила в парламента, а е събирала коалиция, която е имала мнозинство", отбеляза той.

Правителството на тогавашния канцлер Хелмут Шмит през 1976-80 г. е най-цитираният пример: то включваше СДП на Шмит, която беше на второ място на изборите, и Свободните демократи.

Що се отнася до тристранните коалиции, германците трябва да погледнат още по-назад до времената на следвоенния политически гигант Конрад Аденауер. От 1949 г. той предвождаше три поредни коалиции от консервативния блок ХДС/ХСС, FDP и Deutsche Partei (Германската партия).

Лашет: Правителство на Германия с участието на крайнолевите - „екстремна заплаха“ за Европа

Лашет: Правителство на Германия с участието на крайнолевите - „екстремна заплаха“ за Европа

Той прогнозира, че Шолц ще се опита да сформира правителство