Германски съд постанови премахването на предизборни плакати с надпис "Обесете зелените", поставени от крайнодясна партия със съмнения за връзки с неонацистки групи, предаде "Ройтерс".

Плакатите, окачени в град Цвикау, са били поставени от "Третият път", малка партия, наблюдавана от службите за сигурност, дни преди изборите, които ще определят курса на най-голямата икономика в Европа след напускането на канцлера Ангела Меркел.

Зелените, трети в социологическите допитвания, вероятно ще бъдат част от коалиционно правителство след изборите за Бундестага на 26 септември.

В Германия предупреждават за антиCovid радикализация след убийството на спазващ мерките продавач

В Германия предупреждават за антиCovid радикализация след убийството на спазващ мерките продавач

Опасна радикализация на хора, които се противопоставят на маски и ваксини и вярват в конспирации

Германските опасения относно крайнодясното насилие бяха засилени преди две години, когато консервативният политик Валтер Любке беше застрелян от неонацист заради неговите проимиграционни възгледи.

Върховният регионален съд в източната провинция Саксония отмени решението на по-нисшестоящ съд, който определи, че плакатите могат да останат окачени, стига да не са поставени в рамките на 100 метра от плакатите на Зелените.

"Свободата на изразяване на партията трябва да отстъпи на заден план на защитата на обществената безопасност", се изтъква в изявление на по-висшестоящия съд и се добавя, че плакатите биха могли да се разглеждат като подбуждане към омраза и насилие срещу членове на Зелените.

"Третият път" твърди, че лозунгът бил двусмислен, особено в контекста на избори, след като нейните агитационни плакати са зелени и че имало основание от гледна точка на свободата на словото за запазване на плакатите.

Лашет: Правителство на Германия с участието на крайнолевите - „екстремна заплаха“ за Европа

Лашет: Правителство на Германия с участието на крайнолевите - „екстремна заплаха“ за Европа

Той прогнозира, че Шолц ще се опита да сформира правителство