Армин Лашет, кандидатът за германски канцлер от консервативния блок Християндемократическия и Християнсоциалния съюзи (ХДС/ХСС), предупреди, че правителство, включващо крайната Левица ще бъде "екстремна заплаха" за Европа, съобщи Politico.

Малко повече от седмица преди изборния ден, Лашет нападна своя съперник за канцлерския пост, социалдемократа Олаф Шолц, за това, че отказва да изключи коалиция с Левицата. Той прогнозира, че Шолц, чиято партия е водеща в допитванията, ще се опита да сформира правителство със Зелените и Левицата, ако е математически възможно. Забележките на Лашет в Хамбург бяха опит да се използва основната линия на атака на ХДС/ХСС срещу Шолц от последните дни и да се приложи към европейския контекст. ХДС/ХСС е на второ място в предизборната надпревара с 21 процента, на 4% зад социалдемократите, според социологическите проучвания на POLTICO.

Армин Лашет иска да води Европа, но го смятат за мекушав и фигурант

Армин Лашет иска да води Европа, но го смятат за мекушав и фигурант

Иска да наследи Меркел, но е нейно бледо копие, а "геополитическият ландшафт се променя драстично, с големи последици за Германия и Европа"

"Ако крайната левица участва в германско правителство, това би било екстремна опасност за европейския проект", каза Лашет в реч за Европа, организирана от местна бизнес асоциация. Той каза, че Левицата е "отхвърлила всяка стъпка за по-тясна европейска интеграция" като договорите от Маастрихт, Ница и Лисабон, а също така се противопоставя на споразуменията за свободна търговия. Лашет също критикува партията за отказа да даде съгласието си в парламента за неотдавнашната германска военна мисия за спасяване и евакуация в Афганистан. Правителството, включващо Левицата, "би имало опустошителни последици за ЕС, както по отношение на политиката за сигурност, така и по отношение на търговската политика", каза той.

Изборът на консерваторите в Германия е Армин Лашет

Изборът на консерваторите в Германия е Армин Лашет

Берлин търси изход от кризата

Лашет и други политици от дясноцентристкия алианс на ХДС/ХСС-включително канцлерът Ангела Меркел, която ще се оттегли след изборите след 16 години на власт - засилиха предупрежденията през последните седмици, че Шолц може да се опита да формира правителствено мнозинство, като включи крайно лявата партия. Противниците им отхвърлят тези обвинения и "сплашвания" и заявиха, че те са резултат от трудната ситуация, в която се намира ХДС/ХСС, след като изостава от ГСДП в допитванията. Левицата отвърна на обвиненията на Лашет.

"Шолц отказа да изключи коалицията с Левицата, но заяви, че всеки правителствен партньор трябва да подкрепи силен ЕС, както и да подкрепи трансатлантическото партньорство и членството в НАТО - което Левицата в момента не прави. Лидерът на парламентарната група на Левицата Дитмар Барч заяви тази седмица, че напускането на НАТО - цел, която отдавна се налага от твърдата база на партията - няма да бъде червена линия при евентуални коалиционни преговори. В две речи в Хамбург в четвъртък Лашет също каза, че ЕС "трябва да направи нов тласък с новата администрация на САЩ", за да поднови трансатлантическите търговски преговори. Той каза още, че Европейската зелена сделка трябва да бъде свързана с конкурентоспособността и пазарно ориентираните решения, които запазват работните места. Европа трябва да се превърне в модел за подражание, който може да покаже на други страни, че е възможен зелен преход, без да се стига до индустриалния упадък, каза Лашет. Говорейки за конфликта в сферата на върховенството на закона на ЕК с Унгария и Полша, Лашет призова за диалог и повече разбиране. "Трябва да настояваме за общо съдебно пространство, също и за независимост на съдиите, но също така трябва да спремт тези лекции за това как другите трябва да живеят", каза той.