На пръв поглед Армин Лашет, фаворитът за следващ канцлер на Германия, изглежда изключително квалифициран да поеме лидерската роля в Европа, която идва с тази работа, пише "Политико".

Мандатът в ЕС на 60-годишния Райнландър в ЕС едва ли би могъл да бъде по-силен. Той бе член на Европейския парламент. Той ръководи регион, който граничи с две европейски държави. Той е голям привърженик и популяризира френско-германското приятелство. Роден в Аахен, град, претупан с европейска история, негов прародител може да е дори Карл Велики.

Но дали Лашет е решен да води Европа в решаващ момент, е доста отворен въпрос. Критиците казват, че неговият опит като евродепутат не е забележителен, а жалките коментари по жизненоважни актуални въпроси, като върховенството на закона в Полша и Унгария и отношенията с Китай, предполагат, че той няма нужното, за да придвижи ЕС напред.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Лашет и баварската му сестринска партия по ХСС оглавяват социологическите проучвания в оставащите по-малко от два месеца до общите избори в Германия на 26 септември. Въпреки че одобрението намалява, все още се радват да добро предимство след вторите - Зелените. Това поставя Лашет на първа позиция да наследи Ангела Меркел, също християндемократ, която не се кандидатира за преизбиране след 16 години на власт.

Но противниците изобразяват Лашет като един вид "Меркел минус" - бледо политическо подобие на жената, която той се надява да замени.

"Страхувам се, че Армин Лашет е копие на модела на Меркел, но без нейната сила в управлението", коментира Удо Булман, дългогодишен евродепутат от социалдемократите в Германия, който познава Лашет, докато е в Европейския парламент.

Меркел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - и двете ръководители на ХДС - са обвинени, че не са взели твърда позиция по отношение на вътрешните и външните предизвикателства, пред които твърде дълго е изправен ЕС, като приоритет са интересите на Германия в добрите икономически връзки, отколкото по-смелите стъпки в съответствие с дългосрочни ползи за ЕС. Очаква се Лашет да се придържа към настоящата позиция.

"Моята оценка е, че той е силен поддръжник на Европа - но главно такава, каквато е сега", каза евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд. "Проблемът от моя гледна точка е, че ако наистина искате да запазите Европа, трябва да я развиете. Защото оставам с впечатлението, че статуквото, в което се намираме в момента, не е много стабилно. "

Що се отнася до вътрешните предизвикателства на ЕС, предложението на Лашет за подаване на "маслиновата клонка" към Унгария и Полша въпреки отстъплението на демокрацията - казвайки, че ЕС трябва да прояви повече разбиране към тези страни и тяхната история, предизвика повдигане вежди в Брюксел.

Критиците твърдят, че ЕС вече е изгубил години в безрезултатни опити за посредничество, въпреки че Унгария въвежда противоречив закон против ЛГБТ, а полският конституционен съд открито се противопоставя на върховенството на Съда на ЕС.

По същия начин, Лашет, премиерът на индустриалния енергиен регион Северен Рейн-Вестфалия, се застъпи за добродушен подход към Китай въпреки нарастващото напрежение относно правата на човека и нелоялната икономическа конкуренция.

Ноа Баркин, старши гостуващ сътрудник в Германския фонд Маршал на САЩ, предупреди, че "геополитическият ландшафт се променя драстично, с големи последици за Германия и Европа. И все пак посланието, което Армин Лашет изпраща до германските избиратели, е, че нищо не трябва да се променя."

Баркин коментира, че доверието и уважението към Меркел в Европа "й помогнаха да задържи Европа заедно през поредица от големи кризи, от сътресения в еврозоната до анексирането на Крим от Русия и притока на бежанци". Той добави: "Не е даденост, че наследникът на Меркел ще се радва на същото доверие. Този човек ще трябва да го спечели в момент, когато Германия и Европа са изправени пред сериозни въпроси относно тяхната роля в света."

По време на посещението си в Полша преди малко повече от седмица Лашет постави с малко по-остър тон необходимостта от защита на върховенството на закона, въпреки че призова и за "прагматично" решение на конфликта на Варшава с Брюксел. По-рано обвинен, че е мек към Русия, той предупреди Москва, че ще бъде изправена пред санкции, ако използва новия газопровод "Северен поток 2" като геополитическо оръжие.

Но е трудно да се разбере какво би направил като канцлер, особено след като е прекарал голяма част от кампанията си, опитвайки се да избегне противоречия.

Съюзниците на Лашет твърдят, че той всъщност е в много добра позиция да ръководи Европа, не на последно място, защото има дългогодишен опит в постигането на компромиси между европейските партньори, които биха могли да бъдат от жизненоважно значение при посредничеството на сделките на срещите на високо равнище на Европейския съвет.

"Опознах го като много обединяващ човек", обяснява Анжелика Ниблер, съпредседател на групата CDU/CSU в Европейския парламент, която започва кариерата си като евродепутат през 1999 г. заедно с Лашет.

"Тогава всички бяхме нови в Европейския парламент и можеше да се каже, че той се обърна към хората и е има добър достъп до други европейски нации и култури. Може да се каже, че му беше много лесно", каза Ниблер.

Кандидатът за канцлер на Германия изпитва дълбок срам заради Втората световна война

Кандидатът за канцлер на Германия изпитва дълбок срам заради Втората световна война

Армин Лашет ще участва във възпоменателните церемонии

Колко опит на европейско ниво всъщност е натрупал Лашет по време на престоя си като евродепутат, е въпрос на дебат.

Изборът му за Европейски парламент през 1999 г. бе по-скоро спешно решение, отколкото голям план, след като Лашет загуби мястото си в германския Бундестаг през 1998 г. като част от смазващото общо изборно поражение за християндемократите, което сложи край на ерата на дългогодишния канцлер Хелмут Кол.

В законодателната власт на ЕС той е служил в комисиите по външни работи и бюджети в Брюксел - а също така редовно е участвал в пленарни сесии в Страсбург, според списъците за присъствие. Записите му за гласуване показват, че той е лоялен партиен войник, който следва колегите от ХДС.

Неговите поддръжници казват, че опитът, който е придобил като евродепутат, ще му помогне на международната сцена.

"Той беше успешен експерт по външна политика", каза Елмар Брок, бивш висш евродепутат от ХДС, който бе председател на комисията по външни работи. "Той се занимава с трансатлантически въпроси и е много международно ориентиран, участва в ООН."

Дългогодишният евродепутат от ХДС Питър Лизе описа Лашет като "много активен" и заяви, че не се страхува да отстоява своите убеждения. Лизе цитира един случай през 2002 г., когато Лашет предизвика вълнение, като публично критикува Меркел, тогава лидер на партията, заради подкрепата й за американското нахлуване в Ирак. "Той показа смелост", казва Лизе.

Социалдемократът Булман обаче рисува различна картина: "Той не ме впечатли като влиятелна или освежаваща нова фигура", като се аргументира, че парламентарните доклади, които Лашет е изготвил по това време - за отношенията на ЕС с ООН или финансовата подкрепа за региони, разкъсани от криза - са относително нископрофилни.

"Тогава се занимавахме с по-тежки проблеми", каза Булман. Той добави, че е виждал Лашет като "фигурант ... който може би просто е бил паркиран в Европейския парламент, за да се върне след това при първа възможност обратно в Германия".

Лашет наистина се върна към германската вътрешна политика. През 2005 г., след около шест години като евродепутат, той напусна Брюксел, за да стане министър на образованието и семействата в правителството на Северен Рейн-Вестфалия.

Брок обаче твърди, че напускането на Брюксел е труден избор за Лашет. "Той беше склонен по-скоро да не приеме министерския пост", спомня си Брок. Брок допълва, че е дискутирал с Лашет в продължение на две нощи през 2005 г., убеждавайки го, че трябва да приеме работата. "Сърцето му бе в Брюксел. Да се ​​откаже от това не бе лесно за него".

От своя страна Лашет обяснява на конференцията на Брюкселския форум на Германския фонд Маршал през юни: "Според мен германският канцлер, ако се събуди в 4 часа сутринта и настъпи криза, трябва незабавно да си помисли: "Как да я решим на европейско ниво?".

Той също така описва своя политически стил като смесица от "трезвеността" на Меркел с "страстта" на френския президент Еманюел Макрон за повече европейска интеграция.  "Може би това е свързано с това откъде идвам", каза той за ентусиазма си към ЕС. "Ако идвате от Аахен, тогава Париж е по-близо до вас от Берлин, като разстояние."

Неговите съюзници също посочват, че като премиер на Северен Рейн-Вестфалия, той е демонстрирал ангажимент за европейско партньорство дори в трудни времена: На фона на пандемията с коронавируса, той установи тесен диалог с белгийското и холандското правителство, поддържаше границите отворени, докато други региони затвориха своите участъци от германската граница.

Брок коментира, че Лашет не се е поддал на популизма над границите, а по-скоро е действал в съответствие с "европейските си убеждения".

Противниците на Лашет са скептични относно това дали тези убеждения ще го убедят да действа решително като германски канцлер по спорни въпроси, вместо да се придържа към по-неконфронтационен подход.

"Според мен Европейският съюз ще се изправи пред едно от най-екзистенциалните си предизвикателства през следващите месеци", каза Фройнд от "Зелените", позовавайки се на конфликта за върховенството на закона на ЕС с Унгария и Полша.

"В това отношение е от решаващо значение как се позиционира следващото германско правителство. Страхувам се, че това, което можем да чуем досега от Лашет, не е добър знак."

Европа - Старата република

Европа - Старата република

И както казва римският историк Ливий: Една империя е мощна само докато нейните поданици се щастливи в нея