Европейската комисия подготвя официална правна процедура срещу Унгария в отговор на закон, влязъл в сила миналата седмица, който според нея е дискриминационен по отношение на ЛГБТ хората и в нарушение на основните европейски принципи, съобщава РФИ.

Отделно, ЕК спря одобряването на плана за Covid икономическо възстановяване на Унгария поради опасения за корупция и прозрачност.

ЕК се готви да изпрати предупредително писмо до правителството на министър-председателя Виктор Орбан в сряда. Това ще е първата стъпка в процедура за нарушение срещу Унгария за нарушаване на европейското законодателство.

Процедурата, която ще започне официално в четвъртък, може да доведе до дело пред Съда на ЕС с потенциални финансови санкции за Унгария.

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че ЕС ще използва "всички налични правомощия", за да настоява за отмяна или промяна на унгарския закон, забраняващ на училищата да използват материали, за които се смята, че насърчават хомосексуалността.

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

За ЕС няма по-важен въпрос от "нашите ценности, идентичност" и сексуална ориентация

Правителството на Орбан казва, че така нареченият закон за борба с педофилията е за защита на децата и че родителите са тези, които трябва да обучават децата си относно сексуалността.

Противниците казват, че законодателството свързва педофилията с хомосексуалността и заклеймява общността на ЛГБТ

Законът влезе в сила миналия четвъртък. Орбан обеща да не се поддава на натиск от ЕС, аргументирайки, че това е случай на национален суверенитет.

"Европейският парламент и Европейската комисия искат да пуснем ЛГБТ активисти и организации в детските градини и училищата. Унгария не иска това", каза Орбан. "Тук брюкселските бюрократи изобщо нямат работа."

Отделно, ЕК спира одобрението на плана за възстановяване на Унгария от 7,2 милиарда евро. Комисията подписа плановете на 12 държави-членки, като им позволи да започнат да получават първата вноска от своя дял за възстановяването от 750-те милиарда евро в ЕС.

Комисията не даде подробности за това какво не й позволява да одобри плана на Унгария, въпреки че дискусиите включват въпроси относно ангажимента на страната за борба с корупцията и за осигуряване както на прозрачност, така и на независимост на съдилищата.

Орбан към ЕС и Лайен: Каквото и да правите, ЛГБТ няма да стъпят при нашите деца

Орбан към ЕС и Лайен: Каквото и да правите, ЛГБТ няма да стъпят при нашите деца

Вярва, че защитава християнски ценности в обхваната от ляв либерализъм Европа

Паоло Джентилони, комисар по икономическите въпроси, заяви, че се надява решение да бъде намерено след няколко седмици. Той добави, че Унгария ще отговори на изискванията на ЕС.

В понеделник той каза пред репортери, че дискусията относно парите не включва конкретно закона за ЛГБТ, въпреки че ЕК не одобрява унгарската мярка.

Първите вноски ще бъдат в края на месеца, като основните бенефициенти ще бъдат Италия и Испания, които ще получат почти 70 милиарда евро субсидии през следващите 5 години.

Франция ще получи 5,1 милиарда от плана си за 40 милиарда евро.

Бъдещите суми ще зависят от това дали правителствата изпълняват ангажименти си по редица въпроси, включително реформи и инвестиции за зелен преход и създаване на работни места.

БиБиСи за климатичния план на ЕС: Хазарт, особено с по-бедните държави-членки

БиБиСи за климатичния план на ЕС: Хазарт, особено с по-бедните държави-членки

Останалият свят ще наблюдава с интерес - ЕК очаква вместо орди с жълти жилетки, граждани, готови да си платят за чист въздух