Европейският съюз обяви редица законодателни актове за изменението на климата, целящи да го тласнат към целта да стане въглеродно неутрален до 2050 г., пише БиБиСи.

Десетина проектопредложения, които все още трябва да бъдат одобрени от 27-те държави-членки на блока и Европейския парламент, бяха обявени в сряда.

Те включват планове за данъчно облагане на реактивно гориво и ефективно забраняване на продажбата на автомобили с бензин и дизел в рамките на 20 години. Предложенията обаче вероятно ще бъдат изправени пред месеци преговори.

Плановете предизвикаха сериозни проблеми в Европейската комисия, административната част на блока, при последните промени, коментираха източници на "Франс прес".

За европейците изменението на климата е най-сериозният проблем в света

За европейците изменението на климата е най-сериозният проблем в света

90% искат емисиите на парникови газове да бъдат сведени до минимум

Мащабът на този план спира дъха. Това вероятно ще окаже въздействие върху всеки гражданин на ЕС в почти всеки аспект от живота му. Обхватът е толкова огромен, защото целта е изключително трудна.

От 1990 до 2019 г. ЕС намали емисиите на въглерод с 24% - сега предлага да се намали CO2 с още 31% само за 9 години. Това е необходимо, за да бъде постигната целта за 2050 г.

Освен че насърчава възобновяемите енергийни източници, сега ЕС е настроен да се справи и с наистина трудните въпроси, свързани с отоплението на жилищата и транспорта. Предложенията искат края на нови бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.

Европейската схема за търговия с емисии също ще бъде реформирана, за да включва отопление и автомобилен транспорт. Изкопаемите горива, използвани в корабоплаването и авиацията, ще бъдат изправени пред повишаване на данъците.

Едно от най-привличащите вниманието предложения е въглероден граничен данък върху стоки като стомана, цимент и тор, за да се гарантира, че европейската индустрия, която трябва да плаща за разрешителни за използване на въглерод, може да се конкурира. Предложението обаче е спорно и може да предизвика търговска война с Китай и САЩ.

Амбициозният пакет сега ще бъде изправен пред месеци на преговори с държавите-членки, като по-бедните страни се опасяват от нови политики, които биха могли да увеличат разходите за потребителите.

ЕК залага, че вместо орди протестиращи с жълти жилетки да излязат на улицата, гражданите са готови да си платят цената за по-чист въздух, по-ниски емисии и по-устойчив начин на живот.

Останалият свят ще наблюдава с огромен интерес това хазартно разиграване

Пет неща, които трябва да знаете за плановете на Брюксел за климата

Пет неща, които трябва да знаете за плановете на Брюксел за климата

"Подготвени за 55%"