Германските социалдемократи (СДП) отвориха по-голяма преднина пред консервативния блок на Армин Лашет. Това показва ново социологическо допитване преди телевизионния дебат довечера между тримата основни кандидати за наследник на Ангела Меркел като канцлер, предаде "Ройтерс".

Две седмици преди парламентарните избори, които се оказаха неочаквано турбулентни, допитването на INSA за "Билд ам Зонтаг" постави СДП с 26% подкрепа, което е увеличение с един процентен пункт в сравнение с преди седмица и най-високият им рейтинг от юни 2017 г.

Консервативният блок на Лашет не регистрира промяна в подкрепата с 20%, а Зелените отбелязват спад с 1 пункт до 15 на сто подкрепа.

Консерваторите на Меркел с тотален срив 20 дни преди изборите в Германия

Консерваторите на Меркел с тотален срив 20 дни преди изборите в Германия

Консервативният блок никога не е регистрирал само 19 процента подкрепа

Консерваторите вече изпускат притегателната сила на Меркел, която след четири изборни победи и 16 години начело на най-голямата европейска икономика не е кандидат отново.

През последните три месеца консерваторите загубиха 8-9 процентни пункта подкрепа в повечето допитвания. Броят на влиятелното списание "Шпигел" от тази седмица има снимка на предната корица на Лашет, който държи ръцете си пред устата си със заглавието "Oooops".

Веселият, макар и нехаризматичен лидер на най-многолюдната провинция в Германия (Северен Рейн-Вестфалия), допусна грешки по време на кампанията, включително да бъде уловен от камера да се хили по време на посещение на град, пострадал от смъртоносните наводнения през юли. Той се извини.

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

След 16-годишно дясно управление, страната може да поеме нов курс

Отчаян да предотврати поражение на изборите, баварският Християнсоциален съюз (ХСС) - сестринската партия на ХДС на Лашет - го подкрепи вчера и се опита да "замете под килима" скритите напрежения.

Телевизионният дебат, започващ в 20:15 ч. местно време (21:15 часа българско), ще предложи на Лашет възможност да се обърне директно към избирателите.

Лидерът на СДП Олаф Шолц спечели първия телевизионен дебат преди две седмици според социологическите проучвания и все още е най-популярният от кандидатите за канцлер.

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Довечера ще се проведе първия телевизионен демат между тримата най-вероятни кандидати за канцлер

Одобрението към него не е засегнато досега от обиските в министерствата на финансите и правосъдието като част от разследване на правителствената агенция за борба с изпирането на пари, която като финансов министър Шолц надзирава. Социологическото проучване на INSA е проведено отчасти преди и отчасти след обиските.

Повечето експерти смятат, че тристранна коалиция е най-вероятният резултат от изборите - сценарий, който може да отнеме няколко месеца за преговори, през което време Меркел остава канцлер.