Подкрепата за консервативния блок на канцлера Ангела Меркел е спаднала до рекордно ниско ниво от 19 процента. Това показва ново социологическо допитване на Forsa, по-малко от три седмици преди парламентарните избори в Германия, докато социалдемократите (СДП) увеличиха преднината си на 6 процентни пункта, информира "Ройтерс".

Проучването на Forsa за телевизиите RTL и n-tv е регистрирало за консервативния блок, предвождан от Армин Лашет, чиито надежди да наследи Меркел като канцлер на най-голямата икономика в Европа избледняват, спад от 2% в подкрепата спрямо предходната седмица.

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

След 16-годишно дясно управление, страната може да поеме нов курс

Според n-tv това е най-ниската подкрепа, регистрирана някога за консервативния блок, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неговата баварска сестринска партия Християнсоциалния съюз (ХСС).

Допитването е установило 25% подкрепа за СДП, за Зелените тя е 17 на сто, а за Свободните демократи - 13 на сто. Крайнолявата Лява партия, която теоретично би могла да се обедини в ляв съюз със СДП и Зелените, има подкрепата на 6% от анкетираните, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" е с 11% подкрепа.

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Довечера ще се проведе първия телевизионен демат между тримата най-вероятни кандидати за канцлер