Четири седмици преди изборите за Бундестаг, тримата кандидати, които се надяват да бъдат следващият германски канцлер, ще се сблъскат в първи телевизионен дебат на живо тази вечер, като лявоцентристките социалдемократи (СДП) все още бележат ръст в допитванията, информира ДПА.

Последното социологическо проучване за вестник "Билд ам Зонтаг" показва, че СДП има 24% подкрепа, три пункта повече от десноцентристкия блок.

Допитването на INSA ще увеличи натиска върху Армин Лашет, лидерът на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), който видя популярността му значително да се понижава през седмиците преди изборите на 26 септември.

ХДС и тяхната баварска сестринска партия, Християнсоциалния съюз (ХСС), са подкрепяни от 21 процента от избирателите според социологическото проучване.

Зелените са със 17% подкрепа и все още са в добра позиция да бъдат част от следващото коалиционно правителство.

Само преди седмици Лашет беше смятан за ясен фаворит, който ще наследи отиващия си канцлер Ангела Меркел, също от ХДС.

Меркел предвождаше десноцентристкия брок до четири последователни изборни победи и доминираше германската политика като канцлер в продължение на почти 16 години.

Социалдемократите в Германия изпреварват ХДС/ХСС месец преди изборите

Социалдемократите в Германия изпреварват ХДС/ХСС месец преди изборите

Изключителен обрат в германската политика

Социологическо проучване, проведено от друга агенция, Forsa, показа във вторник, че СДП изпреварва ХДС/ХСС за първи път от 15 години.

Наред с Лашет, вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц от СДП и лидерът на Зелената партия Аналена Бербок са другите кандидати в дебата, който ще бъде излъчван от телевизиите RTL и ntv.

През септември обществените телевизии ARD и ZDF ще са домакини на свой собствен дебат, както и телевизионните канали ProSieben, Sat.1 и Kabeleins, които са собственост на една група.

Лашет, който е и премиер на най-многолюдната провинция в Германия, Северен Рейн-Вестфалия, коментира вчера, че ще даде да се разбере на телевизионния дебат за какво се бори ХДС/ХСС и "къде са разликите в сравнение червено-зелената коалиция".