Малко повече от месец преди парламентарните избори в Германия социалдемократите (СДП) изпревариха дясноцентристкия блок на християндемократите (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) според социологическо допитване, което вероятно ще причини допълнителен ступор в кампанията на консерваторите, отбелязва ДПА.

В допитването, публикувано днес, проведено от Института Forsa за телевизиите RTL и ntv, СДП е начело с 23%, изпреварвайки с малко ХДС/ХСС, които са с 22 процента подкрепа.

Социалдемократите в Германия нарушиха табу, атакувайки католицизма на противник

Социалдемократите в Германия нарушиха табу, атакувайки католицизма на противник

За него сексът преди брака бил табу

СДП са спечелили два процентни пункта, откакто социологическо проучване миналата седмица ги постави пред Зелената партия и на второто място.

От друга страна предишното солидно предимство на ХДС/ХСС в допитванията се разпадна през последните няколко седмици, което оказва все по-голям натиск върху кандидата на партията за канцлер Армин Лашет. Той се надява да наследи дългогодишния лидер Ангела Меркел, също от ХДС.

Изборът на консерваторите в Германия е Армин Лашет

Изборът на консерваторите в Германия е Армин Лашет

Берлин търси изход от кризата

Това е първият път от 15 години, в който СДП е измерена като по-популярна от ХДС/ХСС в допитванията на Forsa. Това е още по-забележително, като се има предвид много лошото начало на СДП в кампанията, когато до голяма степен те бяха отписани като значителна политическа сила от някои наблюдатели.

Според Forsa резултатът на консервативния блок е най-лошият в историята на проучванията, провеждани от института.

Зелените губят един процентен пункт подкрепа до 18% и вече са на трето място. Свободните демократи, които подкрепят бизнеса, остават без промяна с 12%, крайнодясната "Алтернатива за Германия" е с 10%, а крайнолявата Лява партия има подкрепата на 6 на сто от анкетираните.

Армин Лашет иска да води Европа, но го смятат за мекушав и фигурант

Армин Лашет иска да води Европа, но го смятат за мекушав и фигурант

Иска да наследи Меркел, но е нейно бледо копие, а "геополитическият ландшафт се променя драстично, с големи последици за Германия и Европа"