Германските социалдемократи нарушиха табу в съвременната германска политика, като се прицелиха в религиозните убеждения на близък съветник на Армин Лашет, консервативния кандидат за наследник на канцлера Ангела Меркел след парламентарните избори на 26 септември, информира "Ройтерс".

Във видео, публикувано онлайн, лявата Социалдемократическа партия (СДП) набеляза редица водещи консерватори, включително Натанаел Лимински, който е началник на канцеларията на Лашет в провинциалното му правителство в Северен Рейн-Вестфалия.

Възмущение в Германия - наследникът на Меркел се смял при посещение в бедстващ район

Възмущение в Германия - наследникът на Меркел се смял при посещение в бедстващ район

Армин Лашет беше принуден да се извини

Лимински, практикуващ римокатолик, привлече вниманието като глас на "Поколение Бенедикт", църковна група, която той съоснова след Световния ден на младежта през 2005 г., която подкрепи позициите на папа Бенедикт XVI.

"Който гласува за Армин Лашет и ХДС, гласува за... ултракатолически доверени лица на Лашет, за които сексът преди брака е табу", казва разказвачът, докато видеото показва руска матрьошка с лицето на Лимински, вътре в по-голяма матрьошка, носеща лицето на Лашет.

Като подчертава религиозните убеждения на съперник, СДП нарушава традицията в ориентирана към консенсус Германия да избягва лични атаки в предизборните кампании, особено по въпроси на вярата.

"Политическият дебат става все по-разделен от културни въпроси", коментира Карстен Никел от Teneo, консултантска компания за политически риск, като допълва: "СДП се опитва да събуди тази кампания, като мобилизира поддръжници около културни въпроси."

Във видеото СДП се прицелва към други водещи консерватори, като твърди, че подкрепата за тях ще направи богатите по-богати, а бедните по-бедни и ще изтласка партията надясно.

Консерваторите обещават на избирателите "стабилност и обновление" в предизборната си кампания.

Видеото, излъчено на живо в сряда, беше пуснато в края на половинчасова презентация на генералния секретар на СДП Ларс Клингбайл. Говорител на СДП, с който "Ройтерс" са се свързали, е заявил, че това бил "клип в социалните мрежи" и не бил част от предизборната кампания.

Нахвърляйки се върху видеото, вестник "Тагесшпигел" излезе със заглавие: "Лашет хванат на мушка от "негативна кампания": СДП нарушава табу в предизборната кампания".

Преди федералните избори през септември партията се опитва да превърне популярността на своя кандидат за канцлер Олаф Шолц в подкрепа за по-широката партия.

Проучване на общественото мнение, публикувано в четвъртък, показа, че при хипотетично пряко гласуване за канцлер Шолц ще бъде най-популярният кандидат за ръководител на следващото правителство.

Лашет загуби подкрепа, след като беше видян да се хили при посещение в град, тежко засегнат от наводненията. Съюзът ХДС/ХСС на Лашет все още води пред другите партии.

Меркел, на власт от 2005 г., планира да се оттегли след изборите.