Лявата германска партия заяви в понеделник като потенциални свои коалиционни партньори социалдемократите (СДП) и Зелените след изборите на 26 септември, предаде "Ройтерс".

Социалдемократи печелят убедителна преднина срещу консерваторите на канцлера Ангела Меркел в допитванията седмици преди вота. След 16 години стабилно, дясноцентристко ръководство при Меркел, сега германската политика може да поеме друг курс.

Публикувано в понеделник проучване на INSA за Bild показа, че СДП води с 26%, пред консерваторите с 20,5% и Зелените с 15,5 процента. Левите имат 6, 5 процента. 

"Готови сме да поемем отговорност за правителството", каза пред репортери Дитмар Барч, който ръководи парламентарната група в Бундестага (долната камара на парламента).

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Довечера ще се проведе първия телевизионен демат между тримата най-вероятни кандидати за канцлер

Олаф Шолц, кандидатът на социалдемократите за канцлер, вече заяви в неделя, че иска да управлява с левите на Зелените. Проучванията сочат обаче, че той ще се нуждае от подкрепата на трета партия, за да постигне стабилно мнозинство в парламента. Шолц обаче многократно се дистанцира от Лявата партия като "негодна за управление", ако не се ангажира ясно с военния съюз на НАТО, трансатлантическото партньорство със САЩ и солидни публични финанси.

От Лявата партия заявиха, че предлагат повишаване на националната минимална работна заплата, увеличаване на данъците за свръхбогатите и ускоряване на преминаването към възобновяема енергия.

Изборът на Шолц изстрелва социалдемократите в Германия пред Зелените

Изборът на Шолц изстрелва социалдемократите в Германия пред Зелените

Завръщане на вицеканцлера на Меркел, победена миналата година от двама леви аутсайдери в СПД