Отиващият си германски канцлер Ангела Меркел се дистанцира от финансовия министър Олаф Шолц, заявявайки, че имало "огромна разлика" между нея и лявоцентристкия кандидат, който иска да вземе короната ѝ, информира "Франс прес".

По-малко от месец преди парламентарните избори на 26 септември консерваторите от ХДС/ХСС на Меркел се сриват в социологическите проучвания, докато социалдемократите на Шолц (СДП) неочаквано поеха водещата роля в надпреварата, която все още се смята за много оспорвана.

Германците не избират директно своя канцлер, но проучванията показват, че Шолц сега би бил фаворит, ако го правеха - докато избраникът на консерваторите, Армин Лашет, изостава след поредица от гафове.

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Довечера ще се проведе първия телевизионен демат между тримата най-вероятни кандидати за канцлер

"С мен като канцлер никога не би имало коалиция с (крайнолявата) Левица, а дали това може да се каже за Олаф Шолц или не, остава открит въпрос", коментира Меркел пред репортери в Берлин, като допълни: "Така че в това отношение просто има огромна разлика за бъдещето на Германия между мен и него."

Шолц, който е и вицеканцлер на страната, се представя като кандидат на стабилността и естествен наследник на наследството на Меркел, въпреки че е от конкурентна партия.

Той дори копира прочутия жест на Меркел с ръце във формата на ромб, притискайки палците и пръстите си във форма на диамант по същия начин, както прави канцлерката.

Снимка 544965

Източник: EPA/БГНЕС

Допитванията показват, че изборите през септември може да доведат до тристранно коалиционно правителство.

Въпреки че популярната Зелена партия би била логичен партньор в евентуална коалиция, оглавявана от СДП, Шолц беше подложен на критики, защото не изключи изрично връзката с крайнолявата партия Левица, която се противопоставя на НАТО.

Консервативни политици обвиниха Шолц в "яхане" на Меркел.

Премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер от партията ХСС приветства отвръщането на Меркел, заявявайки, че тя не би могла да бъде по-ясна.

"Всички знаят, че Олаф Шолц иска да се премести наляво", изтъкна Зьодер.

Самата Меркел се отказва от политиката след 16 години като канцлер.

Социалдемократите в Германия изпреварват ХДС/ХСС месец преди изборите

Социалдемократите в Германия изпреварват ХДС/ХСС месец преди изборите

Изключителен обрат в германската политика