Новозеландската шпионска агенция прие препоръки за засилен надзор, след като разследване установи, че е допуснала съществуването на система за събиране на чужда разузнавателна информация в продължение на години, без да уведоми правителството, предава Ройтерс.

Главният инспектор по разузнаването и сигурността (ГИРС), който контролира шпионските агенции в страната, съобщи в четвъртък, че Бюрото за сигурност на правителствените комуникации (БСПК) е хоствало система за сигнално разузнаване, внедрена от чужда агенция, и е взела участие в програма, свързана с тази система .

В доклада на ГИРС се казва, че Бюрото се е съгласило да хоства системата, без да получи одобрение от правителството или да го информира, и че висшето ръководство е загубило контрол върху програмата.

След проверката на ГИРС, БСПК прие препоръките на агенцията за съставяне на регистър на възможностите за събиране или анализ в Нова Зеландия, които се управляват от чуждестранни партньори; одит на своите системи, включително възможностите на чуждестранни партньори; преглед и наблюдение на международни споразумения; и установяване на процес, който позволява на ГИРС да преглежда всички сключени международни споразумения и договори.

Подробностите за страната и възможностите на въпросната установена система са секретни, въпреки че докладът казва, че системата е извършвала разузнаване, което може да намери отдалечени цели. Нова Зеландия е член на разузнавателната група "Петте очи", която включва Австралия, Съединените щати, Канада и Обединеното кралство.

Докладът отбелязва, че системата е работила от 2013 г. до 2020 г. и че след инсталирането й "персоналът на БСПК и правният екип на Бюрото са изгубили от поглед възможностите и нейната работа".

Генералният директор на БСПК Андрю Кларк каза, че откакто се е присъединил към бюрото преди пет месеца, той е разгледал внимателно как се изпълняват изискванията по отношение на съответствие,  законодателство, права на човека и надзор.

Нова Зеландия загрижена от китайски шпионаж в страната

Нова Зеландия загрижена от китайски шпионаж в страната

Китайското посолство в Уелингтън заяви, че е "силно недоволно и твърдо се противопоставя"