Нова Зеландия заяви в петък, че е запозната с разузнавателна дейност, свързана с Китай във и срещу островната държава и Тихоокеанския регион.

Това представлява зериозен проблем за Нова Зеландия, каза Новозеландската разузнавателна служба за сигурност (NZSIS) в годишния си доклад.

Китайското посолство в Уелингтън заяви, че е "силно недоволно и твърдо се противопоставя" на свързаното с Китай съдържание в доклада, твърдейки, че китайското правителство провежда "нормален" обмен с китайски граждани отвъд океана в съответствие с международното право.

Китай се надява, че съответните страни могат да създадат отворена, приобщаваща и недискриминационна среда за китайските граждани в чужбина и местните китайци, се казва в изявление на посолството.

Обвиненията, повдигнати срещу Китай, са последните в поредица от скорошни коментари на правителството на Нова Зеландия, очертаващи загрижеността относно напористото поведение на Китай и неговото дестабилизиращо въздействие .

Нова Зеландия, част от алианса за разузнаване и сигурност "Петте очи", който включва Австралия, Великобритания, Канада и Съединените щати, исторически е възприела по-помирителен подход към Китай, най-големия си търговски партньор, но през последните месеци по-често публично изразява загриженост относно действията на страната.

Нова Зеландия загрижена за сигурността в Тихоокеанския регион

Нова Зеландия загрижена за сигурността в Тихоокеанския регион

Премиерът Крис Хипкис изтъкна, че е важно да се изгради диалог с Китай

Докладът, озаглавен "Средата на заплахите за сигурността на Нова Зеландия 2023 г.", се оповестява публично за първи път като част от правителствена промяна за по-добро информиране на новозеландците за рисковете, пред които е изправена страната. Докладът идва два месеца преди общи избори.

Докладът също така подчерта дейността на "чужда намеса" от Иран и Русия.

Въпреки това се казва, че най-забележителният случай на намеса е продължаващото насочване към разнообразните етнически китайски общности в Нова Зеландия от групи и лица, свързани с китайското разузнаване.

Докладът добавя, че в по-широк план международната среда за сигурност, в която Нова Зеландия работи, сега е по-предизвикателна и по-малко предвидима, отколкото през последните десетилетия.

"Нашите връзки с други страни от Тихоокеанския регион и споделените ни интереси в стабилен, мирен, проспериращ и устойчив роден регион ще привлекат вниманието на чуждестранните разузнавателни служби", се казва в доклада. Докладът добавя, че тези разузнавателни служби са искали да информират чужди правителства върху политиката и стратегията на правителството и да намерят начини да създадат по-благоприятни условия за себе си.

Иранското посолство в Уелингтън не отговори веднага на искане за коментар, докато руското посолство разкритикува "намесата" на Нова Зеландия в руските вътрешни работи, като коментира публично лишаването от свобода на Алексей Навални.

Андрю Хамптън, генерален директор по сигурността на NZSIS, каза в изявление, публикувано заедно с доклада, че конкуренцията между държавите става все по-остра, което кара някои да търсят изгода чрез "подривни и нечестни" дейности.

Докладът на разузнаването също така отбелязва, че технологичните иновации, глобалната икономическа нестабилност и намаляващото социално доверие също представляват заплахи.

"Нашата среда на заплаха се развива с темпове и вече изглежда забележимо различна, както и по-сложна, спрямо това, което се наблюдаваше по същото време миналата година", добавя той.

Китай иска да мобилизира цялата нация в контрашпионаж

Китай иска да мобилизира цялата нация в контрашпионаж

Трябва да се създаде система, която прави "нормално" участието на масите в контрашпионажа