Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че се водят няколко разследвания за шпионаж от страна на САЩ в Германия.

В голямата си пресконференция преди лятната ваканция Меркел коментира шпионския скандал, който причини напрежение в Германия.

"В момента се разследва дали други тайни служби, не германските - са спазвали нашите закони на наша територия. Очакваме да е така", каза тя пред репортери в Берлин, цитирана от euronews.

"Ние сме партньори, съдружници в борбата срещу тероризма, партньори, които са приятели, съдружници в един и същ съюз", подчерта германският канцлер.

Миналия месец САЩ потвърдиха за наличието на електронна шпионска операция с кодово име PRISM. Това стана, след направените разкрития от бившия служител на агенцията за разузнаване на САЩ Едуард Сноудън. Тогава стана ясно, че програмата е черпела данни от европейски и други потребители на Google, Facebook, Skype и други американски компании.

Вашингтон е обвинен и в подслушване европейски и германски служби и длъжностни лица.

На последната си пресконференция преди лятната отпуска Меркел не пропусна да изтъкне и по-ниските данъци и заетостта в Германия. Тя обаче предупреди, че в ЕС продължават финансовите проблеми и пдочерта: "Германия ще бъде добре, само ако Европа е добре".

"Нашата задача през следващите години е да се запазим еврото стабилно и сигурно и занапред да бъде избегната криза като тази. Аз го казах и преди: ние направихме много за преодоляването на тази криза, но тя още не е приключила", добави Меркел.

Според проучванията на общественото мнение Меркел запазва силна подкрепа сред германците. Тя се надява, че тази подкрепа ще бъде показана от избирателите и след два месеца, когато Меркел ще се кандидатира за трети мандат на поста си.