Няколко щата в САЩ се готвят да заведат съдебно дело срещу решението на Федералната комисия по комуникации (FCC) да отмени т. нар. неутралност на интернет, съобщават американските медии.

Целта им е да гарантират равноправие в използването на интернет.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнайдерман увери, че ще поеме инициативата за завеждане на дело от името на няколко щата. Шнайдерман твърди, че FCC не е разследвала напълно информациите за фалшиви мнения по темата.

САЩ отменят неутралността на интернет

САЩ отменят неутралността на интернет

За това гласува Федералната комисия за комуникации

Преди решението комисията предостави възможност на гражданите да коментират потенциалната отмяна на принципа за нeутралност на интернет. FCC е задължена от закона да вземе предвид общественото мнение при вземане на решение.

Правилата за неутралност на интернет бяха въведени през 2015 от предишната администрация на Барак Обама. Целта на мерките беше да се дадат равни възможности както на компаниите, така и на потребителите при използване на интернет.

Някои потребители изразиха притеснения, че без подобни правила големите интернет доставчици остават единствените, които регулират достъпа до съдържание. Така те потенциално могат да предоставят мрежата си преференциално на по-големи компании за сметка на по-малки, което би могло да навреди на потребителя. Не е изключено и оскъпяване на достъпа до определени сайтове. Но големите играчи на пазара отричат това да стане.