В декларацията, която трябва да бъде приета от министерската среща на ОССЕ в София няма да има параграф за положението в Украйна.
Това стана ясно след срещата на представителя на лидера на украинската опозиция Виктор Юшченко Борис Тарасюк с тройката (външните министри на Холандия, България и Словения, в качеството си на бивш, настоящ и следващ председател на ОССЕ, бел.ред.).

Имаше подобни планове, но поради възражението на някои страни това няма да стане, каза Тарасюк и добави: сами се сещате, за кои страни става дума.

По време на срещата бе договорено ОССЕ да увеличи своята мисия в Украйна за прегласуването на 26 декември.
Тарасюк уточни, че опозицията няма критики към работата на наблюдателите на първия и втория тур – тя е била професионална и безпристрастна.
Поради важността на предстоящия вот обаче опозиционерът смята, че броят им сега трябва да бъде 1-2 хиляди души.

Тарасюк е информирал тройката за гласувания на 27 ноември от Върховната рада вот на недоверие за Централната избирателна комисия и за това, че президентът Леонид Кучма до момента на е изпълнил волята на парламента.
Представителят на Юшченко смята, че е необходима подмяна на членовете и на други избирателни комисии. Той обяви, че с тези практически мерки и чрез предлаганите от опозицията законодателни промени, максимално ще се намали възможността за фалшифициране на вота.

Опозицията в Украйна не иска да ограничава правомощията на президента, а да реформира държавното управление, за да гарантира изпълнението на свободно и демократично изразената воля на народа, коментира Тарасюк законодателните инициативи в Киев.
Така според него страната му ще се приближи до европейските стандарти и ценности – нещо, което хората искат и за което в момента са по улиците на украинските градове и села.
Другото, каза опозиционерът, се свързва единствено с Леонид Кучма и Виктор Янукович.
В София Тарасюк иска да се срешне с колкото може повече външни министри и да ги информира, какво очаква украинската опозиция от различните организации и институции.



Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) трябва да даде своя принос за намирането на политическо решение за кризата в Украйна и за доброто организиране на прегласуването на втория тур на изборите за президент в страната.
Това заяви министърът на външните работи на Франция Мишел Барние в изказването си пред 12-та среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ в София.

От своя страна еврокомисарят по външната политика Бенита Фереро-Валднер приветства решението на Върховния съд на Украйна от 3 декември, с което постанови прегласуване на втория тур на президентските избори в Украйна, защото това е желанието на украинския народ.

Всички политически партии трябва да работят конструктивно за справедлив и прозрачен резултат от вота на 26 декември, каза Фереро-Валднер и добави,че е изключително важно настоящата политическа несигурност в страната да се прекрати.
Бившият председател на ОССЕ увери, че ЕК ще работи и занапред с и чрез ОССЕ за укрепването на мира и стабилността за постигнането на обща сигурност.

Тя поздрави ОССЕ за полезната работа на организацията до този момент в Украйна както за наблюдението на изборите, така и за приноса й към международните усилия за посредничество.