Няма много основания да се говори за българи в Косово и Албания и самите тъй наречените горани са раздвоени по въпроса.
Това е много сложен въпрос и България не може да води политика в това отношение, е мнението на Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания.

С това си мнение Боби Бобев се противопостави на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и тезата му, че българската дипломация трябва да настоява за признаването на българско малцинство в двете ни западни съседки.

„България е крайно време да престане да се държи като малкото дете на Балканите и да се прави, че тези неща не я интересуват", категоричен беше Каракачанов.

От своя страна Боби Бобев обясни пред Нова телевизия, че обявяването на независимост вчера от страна на Косово е било очаквано и предвидимо, но като изключително приятна изненада той определи начина, по който е било направено.

Бобев посочи като значимо това, че самата церемония по обявяването на независимост е била изключително умерена и внимателно подготвена.
Значим е фактът, че речите на премиера Тачи и президента Сейдиу са били и на сръбски език, а в думите на Тачи ясно се е подчертавало, че Косово няма намерение да се обединява с Албания.
„Говореше се за „нашите две страни и нашите два народа" и в изказванията на Сали Бериша в последните дни", цитира Бобев изказвания на албанския президент.

Според бившия посланик на България от тази сдържаност и балансираност може да се направи извода за ясно заявен стремеж от страна и на Косово, и на Албания да се спазват международните норми и добрия тон на взаимното разбирателство на Балканите, както и изпратен сигнал към останалите страни от Европа и света, че „Велика Албания" няма да бъде правена.

По думите на Бобев и двете страни са ясно устремени към Европа, а самото обявяване на независимост на Косово е елемент от самата европеизация на Балканите.
„Без това не можеше да стане", беше категоричен Боби Бобев.