Четирима български студенти са потърсили съдействие от консулството ни в Истанбул. Това съобщи за Нова телевизия посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Те са кацнали от Вилнюс в Истанбул. Около 2.00-3.00 часа през нощта студентите са се обадили в консулството и са поискали съдействие, тъй като били настанени от властите в хотел, който финансово не можели да си позволят.

Нейнски обясни, че човек от консулството е помогнал на студентите да се настанят в хотел, който е по възможностите им.

Тя подчерта, че до този момент няма данни за пострадали българи при атентата на летище „Ататюрк”. Българските дипломати в Турция не са били търсени за съдействие от пострадали.

36 загинали и стотици ранени при троен самоубийствен атентат на летище "Ататюрк"
Обновена

36 загинали и стотици ранени при троен самоубийствен атентат на летище "Ататюрк"

Експлозии, последвани от стрелба. Вероятно дело на "Ислямска държава"

Надежда Нейнски отбеляза, че жертвите на атентата са нараснали до 36. Според информацията, с която разполага турското правителство, най-вероятно се касае за атентат на „Ислямска държава”.

Посланичката ни в Турция коментира, че ситуацията в Сирия продължава да бъде много сериозна. По думите й „Ислямска държава” вижда в политиката на Турция поддръжник на светското й прозападното. Освен това Турция е член на НАТО. Тя е с повишена опасност при активизирането на „Ислямска държава”, смята още Нейнски.

Турските авиолинии отменят полети между Истанбул и София

Турските авиолинии отменят полети между Истанбул и София

Отменени са сутрешните полети

Тя посочи още, че летище „Ататюрк” прави впечатление на добре охранявано с постоянни патрули от полицаи и военни.

В профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов изразява своите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище „Ататюрк” в Истанбул. Той уверява, че дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани. Консулът ни също е бил на летището. Софийското летище приема пренасочени полети, пише още Борисов.