Разписките за телефонните разговори на Белия дом вече са в ръцете на разследващите органи на Конгреса, информират от Си Ен Ен (CNN). Няма данни за разговори от и до президента Доналд Тръмп по време на бунта в Капитолия на 06.01.2021 г. Все още има липси, които разследващите не могат да запълнят.

Документите, които разследващия комитет е получил не съдържат данни за телефонни разговори между президента и членове на конгреса, както беше разпространено в пресата. Тръмп е известен с това, че е използвал лични телефони за провеждането на такъв тип разговори.

Няколко източника разкриват президентския дневник от въпросния ден. Той съдържа оскъдна информация. Няма информация за провеждане на разговори няколко часа след завръщането на Тръмп в Овалния кабинет. След като президента изнесе реч, той е бързал да се прибере за да направи видео обръщение към нацията.

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия

Експрезидентът искаше да блокира пускането на документите му в Белия дом

Разследващият комитет е получил стотици документи от Белия дом, след като Тръмп загуби дело във Върховния съд, опитвайки се да ги запази в тайна. От комитета са се обърнали към Националния архив за съдействие относно телефонните разговори на Тръмп и президентските му дневници.

Говорителят на Тръмп не пожела да коментира.

Източници близки до разследване твърдят, че все още не могат да направят заключение по случая. Според тях има две възможности да се обяснят липсите в записите. Според първата Тръмп е използвал лични телефони за разговорите, а според втората той изобщо не е получавал или правил обаждания по време на бунта. Съществува и възможността Националния архив да запълни празнините в разследването.

Подпомогнати с информация от Белия дом, Архивите са длъжни да направят подробно хронология на действията на президента във въпросния ден.

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Един от най-отвратителните дни за демокрацията": медиите в САЩ за щурма на Капитолия

"Черен ден за американската демокрация"