Американският президент Доналд Тръмп реагира на документи, написани от бившия директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джейм Коми, които се появиха в американските медии, след като бяха изпратени в Конгреса на САЩ от Министерството на правосъдието.

Документите, които Коми е написал, за да съхрани архив за срещите си с Тръмп, описват събитията, свързани с разследването на намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г., по-късно разширено, за да включи и възможното възпрепятстване на правосъдието от страна на президента.

"Документите на Джеймс Коми тъкмо излязоха на бял свят и показват ясно, че не е имало НИКАКЪВ СГОВОР (с Русия) и НИКАКВО ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ (на правосъдието). Също така той е разкрил класифицирана информация. УАУ! Ще продължи ли ловът на вещици?", написа американският държавен глава в профила си в "Туитър".

Тръмп уволни Коми през миналата година, но твърди, че разследването за намесата на Русия в негова полза не е бил мотивът за уволнението.

В декласифицираните документи, написани от Коми, се подчертава, че вниманието на Тръмп е било погълнато от редица въпроси, включително около бившия му съветник по националната сигурност Майкъл Флин, различни изтичания на информация от неговата администрация към медиите, както и за разследването на руската намеса.

Според документите на Коми Тръмп е казал, че Флин имал "сериозни проблеми с преценката", а по-късно оправдава уволнението на Флин, като изтъква, че не може да позволи "Флин да подвежда вицепрезидента" и че той имал "други опасения" за него.

Американският президент попитал Коми дали служители на ФБР са разкривали информация на медиите, като коментирал, че изтичанията на информация "ни правят да изглеждаме ужасно", добавяйки, че справянето с тях "може да наложи вкарването на журналисти в затвора".

Тръмп също така попитал Коми какво може да стори за "раздигането на облака" на разследването за Русия, което му нанася вреди и се надявал, че Коми може да "намери начин да се измъкне, така че Тръмп да не бъде разследван".