Доказателства сочат, че смъртоносната експлозия на оживен пазар в източния украински град Константиновка този месец е била причинена от изстреляна погрешно от Украйна ракета, съобщи New York Times във вторник.

Украйна заяви, че взривът на 6 септември, при който загинаха най-малко 16 души, е бил причинен от руска ракета.

"Доказателствата, събрани и анализирани от The New York Times, включително фрагменти от ракетата, сателитни изображения, разкази на свидетели и публикации в социалните медии, категорично предполагат, че катастрофалният удар е резултат от погрешно изстреляна ракета на украинската противовъздушна отбрана, изстреляна от ПВО система "Бук"", пише вестникът.

Изданието цитира експерти по противовъздушна отбрана, които казват, че ракети като тази, която удари Константиновка, могат да се отклонят от курса си по различни причини, включително електронна неизправност или перка за насочване, която е повредена или отрязана по време на изстрелването.

В материала се казва, че записите от камери за сигурност показват, че ракетата е летяла към Константиновка от посоката на контролираната от Украйна територия, а не от зад руските линии.

New York Times също цитира доказателства, които показват, че минути преди удара украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от град Дружковка, на 16 км северозападно от Константиновка.

Изданието цитира двама свидетели, които казват, че са видели ракетите да бъдат изстреляни от Дружковка по посока на руската фронтова линия по време на удара. Цитиран е един човек, който казва, че ракетите са отишли в посока на Константиновка.

Вестникът каза, че измерванията на кратерите, причинени от експлозията, и фрагментите, открити на мястото, съответстват на ракетата 9M38, която е изстреляна от мобилната противовъздушна остановка "Бук".

Системата "Бук" се използва както от Украйна, така и от Русия.

New York Times цитира говорител на въоръжените сили на Украйна, който казва, че службата за сигурност на страната разследва инцидента и съгласно националното законодателство не може да коментира повече.

Подоляк: Украйна няма да разследвa ракетната атака над Константиновка

Подоляк: Украйна няма да разследвa ракетната атака над Константиновка

Той отново повтори, че "ракетата е руска": "Беше система за РСЗО".