Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви във вторник, че жителите, които си поставят трета доза ваксина срещу коронавирус до края на годината, ще получат 100 долара от управата на града. Това предаде Ройтерс.

"Това ще бъде най-голямата програма за стимулиране на бустерните дози в Съединените американски щати и аз искам да видя как нюйоркчани ще реагират. Това е моментът. Сложете си инжекциите. Помогнете да направим целия град по-безопасен ", призова де Блазио.

На брифинг той предупреди жителите на Ню Йорк, че се очаква настоящата вълна на коронавируса да доведе до много новозаразени и че тя ще продължи поне няколко седмици.

Променливата седмична средна стойност на случаите в града е нараснала с почти 123% спрямо средните стойности за предходните четири седмици, сочат данните от вторник. Хоспитализациите са се увеличили с 12% по същите параметри.

"Без повече локдауни. Минахме през тях, те бяха опустошителни и не можем да ги преживеем отново. През следващите няколко седмици трябва да работим заедно", каза още кметът на Ню Йорк.

По-рано днес стана ясно, че правителство на САЩ ще започне да изпраща безплатно комплекти за домашни тестове за Covid-19 на всяко домакинство в страната, което поиска такъв. Белият дом се подготвя да изпрати до 500 милиона комплекта и ще създаде уебсайт, на който хората да подават своите заявки.

Омикрон съставлява 73% от заразените с COVID-19 в САЩ

Омикрон съставлява 73% от заразените с COVID-19 в САЩ

Това е огромен скок спрямо оценката от около 12,6% само преди седмица