Ню Йорк прие спешно законодателство за забрана на оръжията на много обществени места, съобщава Би Би Си. Това се случи след забележителното решение на Върховния съд от миналия месец, което премахна ограниченията на щата.

Правилата също така изискват купувачите на оръжие да докажат, че могат да използват оръжие и да изпратят акаунти в социалните медии за преглед.

Според анализатори новите ограничения може да доведат до ново правно предизвикателство.

Решението на Върховния съд, което на практика разширява правата върху оръжията, е най-важното за оръжията от повече от десетилетие.

Има ожесточен национален дебат по въпроса - главно между републиканците, които подкрепят повече притежаването на оръжие, и демократите, които искат по-строги ограничения.

Политическите разделения бяха задълбочени от нашумялите стрелби в основно училище в Увалде, Тексас, и хранителен магазин в Бъфало, Ню Йорк, през май.

Насилието обаче предизвика рядко двупартийно усилие, което доведе до най-значимия федерален законопроект за контрол на оръжията в САЩ от близо 30 години. Той налага по-строги проверки на младите купувачи и насърчава държавите да отнемат оръжията от хора, смятани за заплаха.

Върховният съд на САЩ се произнесе за правото на оръжие извън дома

Върховният съд на САЩ се произнесе за правото на оръжие извън дома

След разгорещените дебати и опитите за ограничаване на правата

Законът на Ню Йорк, който влиза в сила на 1 септември, предвижда:

- Забрана за носене на огнестрелни оръжия на "чувствителни места", включително Таймс Скуеър в Ню Йорк - но също и училища, университети, правителствени сгради, места за публични протести, здравни заведения, места за поклонение, библиотеки, детски площадки, паркове, барове, театри, стадиони, музеи, избирателни секции и казина.

- Хората няма да имат право да носят оръжия в който и да е бизнес или на работното място, освен ако собствениците не поставят знаци, че оръжията са добре дошли.

- Тези, които кандидатстват за лиценз, ще трябва да предоставят референции за четири характера, да преминат обучение за безопасност на огнестрелни оръжия и да практикуват стрелба, да се подлагат на периодични проверки на миналото и да предадат информация за контакт на своя съпруг, домашен партньор или други възрастни, живеещи в тяхното домакинство.

- Кандидатите ще трябва да предадат списък с акаунти в социалните медии, които са имали през последните три години.

Байдън подписа най-мащабния закон за контрол над оръжието в САЩ от десетилетия

Байдън подписа най-мащабния закон за контрол над оръжието в САЩ от десетилетия

Животи ще бъдат спасени, обяви той