Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) е подписал указ, който отменя закона за бойкот на Израел и позволява да бъдат сключени търговски и финансови спогодби между двете страни, предаде "Ройтерс".

Указът на президента Халифа бин Зайед Ал Нахаян има за цел "да подпомогне двустранното сътрудничество с оглед на установяването на пълноценни двустранни отношения".

Рядка победа за Тръмп - ОАЕ и Израел откриват активни дипломатически отношения

Рядка победа за Тръмп - ОАЕ и Израел откриват активни дипломатически отношения

И споразумение за спиране на анексията на окупираната и обещана на палестинците земя

В този контекст израелската авиокомпания "Ел Ал" възнамерява да осъществи първия директен полет от летище "Бен Гурион" в Тел Авив до столицата на ОАЕ Абу Даби. С него ще бъдат превозени израелска делегация и висши съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ, обявено на 13 август, беше сключено с посредничеството на Тръмп. Сред американските официални лица на борда на самолета на "Ел Ал", който ще отпътува в понеделник, ще бъде старши съветникът на американския президент Джаред Къшнър (съпруг на дъщеря му Иванка).

Палестинци: ОАЕ ни предаде

Палестинци: ОАЕ ни предаде

Напрежение в Близкия изток

Между Израел и ОАЕ няма официална въздушна връзка. Не е ясно и дали "Ел Ал" ще може да лети над Саудитска Арабия, която не поддържа официални отношения с Израел, за да бъдат полетите по-кратки.

През май самолет на авиокомпанията от ОАЕ "Етихад" осъществи полет до Тел Авив, за да достави на палестинците стоки във връзка с пандемията от новия коронавирус. Това беше първият известен полет на авиопревозвач от ОАЕ до Израел.

Турция: ОАЕ са предатели

Турция: ОАЕ са предатели

ОАЕ се опитва да представи това като акт на саможертва за Палестина