Във връзка с косвеното признание, че страната разполага с химически оръжия президентът Барак Обама предупреди президента на Сирия Башар Асад, че неговото правителство ще бъде подведено под отговорност, ако той използва химически оръжия.

"Те ще бъдат подведени под отговорност от международната общност и САЩ, ако направят трагичната грешка да използват тези оръжия", заяви Обама, цитиран от Би Би Си.

Американският президент направи това изказване, след като Дамаск обяви, че няма намерение да използва химически оръжия вътре в Сирия, но би използвала срещу чужда атака.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че всяка мисъл за използване на химически оръжия ще бъде "осъдително".

Вчера германският външен министър Гидо Вестервеле също осъди остро заплахата от страна на Сирия за използване на химически и биологически оръжия в отговор на евентуална чуждестранна атака.

Рязката международна реакция дойде часове, след като говорителят на сирийското външно министерството Джихад Макдиси даде първото косвено признание на Дамаск, че страната разполага със запаси от химическо оръжие.

Оръжията се съхраняват безопасно, каза той, и Сирия никога няма да ги използва срещу своите цивилни граждани, а само "в случай на външна агресия". В опит да запази все пак някакво съмнение за съществуването на арсенал от неконвенционални оръжия в страната му, той написа по-късно "ако те съществуват".

Официални лица в САЩ отказват да коментират каквито и да било планове при извънредни сируации във връзка с химическите оръжия на Сирия, но са признали, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е обсъдила въпроса по време на посещението си в Израел миналата седмица

Междувременно активисти от опозицията съобщиха, цитирани от AlArabiya, че Асад е придвижил химическите оръжия към границата.

Ожесточени боеве се водят в Алепо, където опозиционните сили твърдят, че са установили контрол над части от града. Едно дете е било убито, при изстрелване на ракети на пазар в района Ал Баб на Алепо, са съобщили опозиционни активисти.

По непотвърдени данни от активисти в Хомс, силите за сигурност заплашват да щурмуват централния затвор на града.

Кадри от столицата показват сирийските войски да влизат от къща в къща в търсене на бунтовнически бойци.

Цивилни в района на Куабун в Дамаск се оплакват, не могат да напуснат домовете си, а правителствените сили са превзели позиции в район Мидан, превзет по-рано от бунтовниците.